Punctul de pornire a fost întâlnirea cu bibliotecarii din Bihor, din data de 23 aprilie 2022, când a fost ridicată problema colecțiilor învechite de carte și a achizițiilor aproape inexistente din ultimii cinci ani.
Prima etapă a acestui proiect a însemnat, în vara acestui an, achiziționarea a peste 1.100 de volume, bugetul alocat fiind de 40.000 de lei, iar la sfârșitul anului, dispunând de această dată de un buget de 160.000 de lei, au fost cumpărate aproape 5.000 de cărți distribuite apoi bibliotecilor din 33 de comunități din județul Bihor, respectiv în oraşele Aleşd, Beiuş, Marghita, Nucet, Ştei, Salonta, Săcueni, Valea lui Mihai şi 25 în comune.
Selecția a fost făcută în așa fel încât să acopere atât nevoia de carte nouă pentru copii, în principal cărţi de la editura Arthur, cât şi cartea de literatură, istorie și cultură generală – de la editura Humanitas, precum și de la edituri maghiare, cărțile fiind tipărite în condiţii grafice excepţionale.
[eadvert]
„Astfel, după ani de zile în care literatura modernă și contemporană nu a mai ajuns în bibliotecile din mediul rural, de la sfârșitul acestui an, pe rafturile acestora, cititorii vor putea găsi cărți fundamentale ale culturii române și universale: de la Franz Kafka la Mircea Cărtărescu, de la Andrei Pleșu la Kurt Vonnegut, de la Caragiale la Shakespeare etc. Totodată, copiii și adolescenții vor avea acces la cele mai noi apariții, autohtone sau traduceri, semnate de scriitori relevanți pentru acest tip de literatură”, a precizat Ancuța Șchiop, managerul Bibliotecii Județene.
Proiectul continuă, sperându-se într-o și mai mare deschidere către iubitorii lecturii din județ. Achizițiile de carte vor continua, bibliotecarii având speranţa că fondurile alocate acestui act educativ vor creşte pe viitor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!