Măsura periclitează atât persoanele asistate, cât şi salariaţii unităţilor care acordă servicii de asistenţă socială. Senatorul UDMR Bihor, Derzsi Ákos, avertizează într-o interpelare adresată ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, că măsura va genera costuri sociale semnificative.
„În baza Ordinului nr. 2.324 din 29.12.2016, emis de către ministrul Dragoş-Nicolae Pâslaru, privind aprobarea subvenţiilor de la bugetul de stat pentru anul 2017 pentru asociaţiile şi fundaţiile române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, în baza Legii nr. 34/1998, s-a aprobat lista unităţilor de asistenţă socială, pentru care se acordă subvenţii de la bugetul de stat în sumă totală de 2.019.898 lei. Acest ordin viza 132 de asociaţii şi fundaţii cu 279 de puncte de lucru, având în total un număr de 11.661 beneficiari, şi prevedea acordarea de subvenţii pe luna ianuarie 2017. În baza Ordinului nr. 109 din 31.01.2017, emis de Dvs. pe luna februarie anul curent, se vor finanţa doar 108 asociaţii şi fundaţii cu 174 de puncte de lucru, având în total un număr de 5.609 beneficiari, în sumă totală de 1.205.414 lei”, explică senatorul Derzsi Ákos, secretar al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.
Senatorul anticipează faptul că această scădere drastică presupune în multe situaţii imposibilitatea continuării activității sau reducerea semnificativă a acesteia.
„Astfel, ajung în situaţii periclitate atât persoanele asistate cât şi salariaţii unităţilor care acordă servicii de asistenţă socială. Nu se explică nici tăierea fondurilor de la activitatea de îngrijire la domiciliu, fiind cunoscut faptul că menţinerea la domiciliu a vârstnicilor, în mediul lor obişnuit de viaţă, este o alternativă viabilă plasării în diferite centre sau în alte tipuri de instituţii. În România, peste 95% din persoanele cu nevoi speciale sunt îngrijite de membrii familiei sau nu sunt îngrijite deloc. Studiile recente arată că peste 20% din populaţia României ar avea nevoie de îngrijire acasă şi numai 0,2% primeşte acest ajutor. În ţările europene, media este de 10 ori mai mare. Sunt convins că «economia» făcută va presupune o cheltuială mult mai mare în lipsa serviciilor menţionate. Nu îmi vine să cred că actualul Guvern nu este interesat să susţină asociaţiile şi fundaţiile furnizoare de servicii sociale sau că asistenţa socială nu va fi o prioritate în anii următori!”, îşi exprimă speranţa senatorul UDMR Bihor.
Parlamentarul aşteaptă ca ministrul Muncii să-i comunice în scris ce demersuri va face pentru cei peste 6.000 de cetățeni care nu vor beneficia de servicii sociale din cauza subfinanțării furnizorilor autorizați.
Citiți principiile noastre de moderare aici!