Consilierii locali au votat săptămâna trecută propunerea edililor de a lansa concursul pentru realizarea statuii ecvestre a regelui.
Cererea a trecut de plen fără comentarii. Aleşii UDMR, cei care l-ar vrea în Piaţa Unirii şi pe Sfântul Ladislau, s-au abţinut de la intervenţii, ştiut fiind că în acea şedinţă au primit un post de viceprimar.
Concursul se va desfăşura într-o singură etapă, iar la final vor fi premiate soluţiile aflate pe primele trei locuri, astfel: premiul I – 3000 euro, premiul II – 2000 euro şi premiul III – 1000 euro.
Pentru jurizarea lucrărilor înscrise în acest concurs se va constitui o comisie, în a cărei componenţă vor intra şapte membri: reprezentanţi ai administraţiei publice locale, un reprezentant al Consiliului Local, un membru al Ordinului Arhitecţilor din România atestat de Ministerul Culturii, un membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi un istoric/critic de artă.
Justificare
„Regele Ferdinand al României a trăit în perioada 1865 -1927, fiind unul din marii înfăptuitori ai Unirii de la 1918 şi al doilea rege care a contribuit la organizarea statului naţional unitar.
Primăria Oradea doreşte să amplaseze statuia ecvestră din bronz a Regelui Ferdinand al României, în Piaţa Unirii, pe amplasamentul pe care în perioada 1924 -1940 a existat un monument similar.
Statuia ecvestră a regelui Ferdinand întregitorul, realizată în bronz de către sculptorul orădean Mihai Kara în anul 1924, a constituit elementul central de for public al ansamblului decorativ arhitectural-sculptural, conceput de arhitectul Duiliu Marcu. Propunerea amplasării statuii Regelui Ferdinand în acest loc i-a aparţinut generalului Traian Moşoiu, fiind aprobată de Consiliul Orăşenesc de la acea vreme”, informează Primăria printr-un comunicat de presă.
Pe locul unde ar urma să fie ridicată statuia regelui se află azi statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul.
Avize şi aprobări
Edilii sunt acum, în faza obţinerii avizelor necesare pentru mutarea statuilor din Piaţa Unirii, cea a lui Emanuil Gojdu şi cea a lui Mihai Viteazul. „Am depus azi (marti n.r.) documentaţia necesară pentru demolarea statuii, care va fi luată în custodie de Administraţia Imobiliară Oradea până la reamplasare. Există probleme de ordin tehnic, pentru că nu mai există niciun document care să arate cum a fost realizată şi există riscul să se dezmembreze”, spune Mircea Mălan.
Despre mutarea celeilalte statui, viceprimarul zice că aceia care au comandat statuia domnitorului nu vor să pună la dispoziţia municipalităţii documentaţia, pentru că se opun vehement mutării voievodului în Parcul Olosig.
Citiți principiile noastre de moderare aici!