CJP Bihor informează că având în vedere prevederile dispozițiilor HG nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40/13.01.2021, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 2.300 lei, începând cu data de 13 ianuarie 2021.
[eadvert]
Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale pentru asigurații care au încheiate contracte de asigurare socială în baza Legii nr. 263/2010 cu modificările și completările ulterioare, o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puțin decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
„Începând cu data de 13 ianuarie 2021, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat în baza Legii nr. 263/2010 cu modificările și completările ulterioare este de 2.300 lei. Contribuția minimă de asigurare, reprezentând 25% din venitul minim asigurat, este de 575 lei. Facem cunoscut faptul că din inițiativa casei teritoriale de pensii se vor modifica toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub 2.300 lei”, ne-a informat Andaluzia Coraș, directorul executiv al CJP Bihor.
Salariul minim brut pe țară garantat în plată de 2.300 lei se va utiliza și în cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza OUG nr. 163/2020 începând cu data de 13 ianuarie 2021.
Noua valoare de 2.300 lei nu afectează contractele de asigurare socială care au fost încheiate până la data de 13 ianurie 2021 în temeiul OUG nr.163/2020.57.
Trimite articolul
XSa platesti 25% lunar din munca ta ptr a intretine spitale publice,cat si private,medici care ,daca e cazul te declara mort de Covid,cu toate ca tu erai inscris ca diabetic,unde sa nu uitam ca acu putini ani era aratat in massmedia cum un pion la “sistemului”(condrea parca era numele individului,iar Hexifarma numele companiei)dilua dezinfectanti sub limita de dezinfectie.daca am trai o reala democratie,atunci eu cred ca ar trebui doar sa-mi plateac interventiile in mediul sanitar,nu sa sustin un sistem corupt,parazitar!
-
pai cum altfel ar putea sa sustina statul asta cel mai numeros personal bugetar pe cap de locuitor din toata Europa ?
Ia uite nu mai au jegosi hotii de unde sa dea bani pt pensiile speciale gunoaielor noi sa iesim la 70 de ani direct la cimitir da nu mai bubuie mămăliga asta de roman si sa le dam 25000 de pumni in cap?
deci unul care contribuie 40 de ani, chiar de e pe salar minim, a tras la munca 40 de ani, va avea o pensie de aprox 900 lei, si cel care nu a lucrat o zi in viata lui si nu a contribuit nimic va avea 800lei pensie. Unde dracu s-a mai vazut asa ceva in lume
Românul plăteste din salariul lui CAS 25%, CCAS 10%, plus impozitul pe salariu 10% .
Cei care acum plătesc contribuții din salarii sau alte venituri in România au in prezent o problemă ,iar in viitor vor avea o problemă și mai mare.
Problema din prezent o reprezintă sistemul public de sanatate.
Adică plătești o grămadă de bani din veniturile tale ca să fii asigurat medical, dar datorită unui sistem medical public total neperformant ești nevoit să apelezi la servicii medicale din privat. Asta dacă îți permiți financiar, daca nu…te vei chinui puțin.Iar dacă ești bătrân vei muri… cu zile. Dar banii pentru asigurarea de sănătate la stat au fost plătiți!
A doua problemă o va reprezenta pensia contribuabilului român peste 20-25 de ani sau poate chiar mai devreme.
Trebuie precizat că statul încă de pe acum se chinuie să plătească pensiile ,atât cele cinstite,pe bază de contributivitate ,cat și “nerușinatele” ,împrumutîndu-se de unde mai poate ,cu niște dobânzi enorme (pentru un stat).
Deci dacă azi, statul are dificultăți serioase cu plata pensiilor, cand încă mai există un echilibru,e adevarat, cam fragil, in raportul contribuabili-pensionari, ce va face peste 20-25 de ani, cand ,potrivit statisticilor realiste, populatia activă din Ro va fi net inferioară față de cei aflați in pensie limită de vârstă.
Cei care acum contribuie in speranța unor pensii viitoare in România, trebuie să se aștepte ca acestea să fie simbolice, dacă nu, vor avea o mare dezamăgire la momentul respectiv.
Această situație ar trebui cu orice preț evitată de către conducătorii acestei țări, lundu-se de pe acum măsuri urgente de redresare economică.