ABA Crişuri a dorit să încheie acest an prin două evenimente din domeniul gospodăririi apelor. Astfel, în prima parte a zilei de ieri, în localitatea Tăut ABA Crișuri s-a organizat o vizită la priza de apă de pe Crișul Negru. În prezenţa secretarului de stat, Olimpia Negru, a directorului general Apele Române, Nicolae Bărbieru, a prefectului Claudiu Pop şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a fost prezentată priza de apă de la Tăut, singura de acest tip care s-a realizat după 1989, precum şi un film documentar – primul de acest fel – de gospodărire a apelor.
Intitulat „În slujba apelor”, filmul a rulat special pentru invitaţii ABA la Cinema Palace, în cadrul acestuia fiind prezentată o parte din activităţile şi atribuţiile ABA Crişuri. Acesta este primul film de gospodărire a apelor realizat în România.
„Este o zi deosebită pentru mine şi pentru cei din marea familie a Apelor. Este practic o zi în care putem arăta că după un an în care s-a muncit extrem de mult şi într-un ritm foarte alert, astăzi putem veni în faţa tuturor să spunem «Uite că s-a văzut ceva». Este o ocazie cu atât mai bună pentru mine de a felicita în mod deosebit ABA Crişuri, care s-a situat printre administraţiile fruntaşe anul acesta. Nu suntem la momentul bilanţului, dar trebuie să-i dăm cezarului ce-i al cezarului”, a precizat secretarul de stat Olimpia Negru.
Protejaţi
„Lucrările cu rol de apărare împotriva inundațiilor de la Tăut sunt finalizate în procent de aproape 100%, au costat 56 milioane de lei și reprezintă cea mai mare investiție din ultimii ani”, a precizat Dorel Dume, directorul ABA Crişuri. Barajul priza de apă Tăut este amplasat pe râul Crișul Negru, în amonte de localitatea Tăut, în comuna Batăr. „Din analiza efectelor inundaţiilor produse în ultimii 30 de ani pe teritoriul judeţului Bihor, valoarea totală a pagubelor se ridică la aproximativ 40 milioane de euro, însemnând o medie de peste 1,3 mil. euro/an. În acest context, necesitatea promovării unei lucrări de apărare împotriva inundațiilor, mai ales în această parte a județului, a fost evidentă”, au arătat reprezentanţii ABA Crişuri.
Ultimele lucrări efectuate în bazinul râului Crișul Negru au fost: supraînălțările de diguri din anii 80, polderele Tămașda și Zerindul Mic, cea mai recentă lucrare fiind polderul Ginta, finalizat în 2012. În anii 50, în zona comunei Tăut s-a construit o priză de apă pe râul Crişul Negru, în scopul captării apei şi transportării acesteia prin canalul culiser în canalul colector, în vederea asigurării irigaţiilor în zonă. De atunci şi până în 2012 s-au executat mai multe reparaţii, dar lucrarea nu făcea faţă fenomenelor de tip inundaţii.
În anul 2012, Apele Române preiau de la Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare mai multe lucrări de apărare împotriva inundaţiilor, printre care şi lucrările de îndiguire din localitatea Tăut. Însă, conform expertizei tehnice de la acea vreme, s-a constatat refacerea în totalitate a structurii de beton şi a echipamentelor hidromecanice de la priza Tăut, fapt pentru care Administrația Națională Apele Române a decis promovarea investiției.
Priza de apă cu baraj de la Tăut a fost refăcută în totalitate, fiind singura de acest tip construită în județul Bihor în ultimii 27 de ani. Această lucrare este de tip priză de apă cu baraj, care va asigura introducerea în canalul culiser a unui debit de 6,5 mc/s.
Frontul de acces al apei este 8 m lățime, având în componență trei deschideri.
Priza este executată din beton armat, iar zidul de sprijin are o lungime de 16 m pe cele două maluri și o înălţime, de 5,7 m. În total, aval şi amonte de priză, pe ambele maluri au fost realizate consolidări de mal pe o lungime de 460 m. „Priza de apă ne va oferi posibilitatea de a reduce unda de viitură şi de a transporta surplusul de debit spre canalul culiser. Noi considerăm că această lucrare este importantă nu doar din punct de vedere economic, ci şi social”, a concluzionat directorul ABA Crişuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!