Orchestra simfonică din Oradea a pregătit un program deosebit pentru concertul din această seară, marcând împlinirea a 500 de ani de la inițierea reformei protestante a lui Martin Luther. Cu acest prilej, iubitorii de muzică clasică sunt invitați azi, de la ora 19:00, în Sala de concerte „Enescu-Bartók” la un program concertistic special, în care vor putea fi ascultate trei compoziții de excepție ale compozitorilor Mendelssohn-Bartholdy, J.S. Bach și M. Reger. Astfel, în program vor fi lucrările: Simfonia a V-a „Reforma”, op. 107 (F. Mendelssohn-Bartholdy); „O Mensch, bewein dein Sünde gross” (J.S. Bach – M. Reger) și „Magnificat” (J.S. Bach).
Concertul va începe cu Simfonia a V-a „Reforma”, op. 107, de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Aceasta este una dintre cele 5 simfonii „mari” ale compozitorului, care au fost catalogate ca reprezentând apogeul creaţiei sale simfonice. Cele mai cunoscute sunt Lobgesang (II), Scoţiana (III), Italiana (IV) şi Reforma (V). Paradoxal, Simfonia a V-a a lui Mendelssohn-Bartholdy nu se află printre lucrările preferate de publicul din țara marelui compozitor german. Preferatele sunt Scoţiana şi Italiana.
După pauză, concertul va continua cu „O Mensch, bewein dein Sünde gross”, compusă de Johann Sebastian Bach și aranjată pentru orchestră de coarde de Max Reger.
În încheiere veţi putea asculta cantata „Magnificat” a lui Johann Sebastian Bach. „Magnificat” în Mi bemol major a fost compusă în anul 1723 la Leipzig. Zece ani mai târziu, în prima jumătate a anului 1733, Bach a rearanjat lucrarea în tonalitatea Re major, recurgând la o serie de modificări în detaliu.
Despre invitați
Dirijorul invitat este americanul Stephen Smith. Acesta şi-a desăvârşit studiile muzicale la orgă, dirijat şi muzică religioasă, atât în SUA, cât și în Elveţia. Pentru acest lucru s-a axat, intensiv, pe studiul repertoriului renascentist şi baroc. Dirijor şi organist în ascensiune, Stephen Smith conduce un program ambiţios de muzică la memorabila Catedrală „Sfântul Matei” din Lucerna. A dirijat orchestre sau coruri în festivaluri din Spania, Slovacia, Germania, SUA, Letonia, Anglia, Polonia, Bermude şi din întreaga Elveţie. A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Duruflé din 2002 şi al Festivalului Aniversar Britten din 2013.
Conceput pentru solişti vocali, cor mixt şi orchestră, cantata „Magnificat” va fi interpretată cu participarea Corului Filarmonicii, pregătit de dirijorul Lászlóffy Zsolt, precum şi cu implicarea unor solişti vocali de o valoare deosebită. Aceștia sunt soprana Barabás Annamária (o româncă stabilită în Elveția), mezzosoprana Iulia Merca (Opera Națională Română din Cluj-Napoca), altista Duffner Melinda (membră a Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca) și orădenii Nicolae Bejan – tenor și Benczédi Hunor – bas (ambii de la Filarmonica de Stat din Oradea).
Citiți principiile noastre de moderare aici!