Locuitorii orașului Ștei beneficiază de o reducere de 50% la facturile de gaz. Această măsură este oferită de Ministerul Muncii și se aplică localităților din zona Apusenilor.
„Se fac liste trimestrial, cu cerere pentru aprobare. Consiliul Local Ștei aprobă listele, care sunt transmise apoi operatorului care acordă discountul și el își recuperează sumele de la Ministerul Muncii”, a explicat Iulian Gheorghe Balaj, primarul Șteiului, procedura prin care se acordă această reducere.
În Ștei, aproape jumătate din populație este conectată la rețeaua de gaz, care este deja funcțională. Există 380 de branșamente, iar conform datelor oficiale, 690 de blocuri de locuințe și case, inclusiv 43 de obiective social-economice, beneficiază de gaz. Rețeaua de gaz are o lungime de 28 km și acoperă întreaga suprafață a orașului, care este de 6,57 km pătrați.
Valoarea totală a lucrărilor pentru această rețea a fost de 8 milioane de lei. Consiliul Județean Bihor a contribuit cu un milion de lei, Consiliul Local Ștei a alocat 2,2 milioane de lei din bugetul local, iar restul de 4,8 milioane de lei a fost asigurat de operator. Consiliul Județean Bihor derulează din 2021 un program multianual prin care sprijină financiar și cu expertiză UAT-urile interesate de introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale. Instituția alocă în fiecare an un million de euro prin acest program, ceea ce permite susținerea a 5 sau 6 primării. Este singurul Consiliu Județean din România care derulează un astfel de proiect.
Poluarea, redusă la Ștei
Implementarea rețelei de gaz oferă un confort sporit locuitorilor orașului, dar a contribuit și la reducerea semnificativă a poluării, spune primarul Balaj.
„Impactul social e major. A fost redusă poluarea. Orașul era încălzit cu lemne. Oamenii cărau lemne până la etajul IV”, a declarat primarul Balaj.
În plus, toate clădirile publice din oraș vor beneficia de surse de energie regenerabilă, folosind apa geotermală și pompe de căldură. Pentru toate acestea s-au semnat contracte de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență și toate sunt în implementare, urmând a fi finalizate până mijlocul anului 2026.
Pe lângă rețeaua de gaz, orașul Ștei se poate lăuda cu un parc fotovoltaic construit în proximitatea Colegiului Național „Avram Iancu”. Acest parc deservește un hub de cinci clădiri și are o capacitate de 0,4 Megawatti (MW). Proiectul a fost realizat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și a fost finalizat în decembrie 2023.
Primăria Ștei are în derulare și un al doilea proiect de parc fotovoltaic, care va fi construit în zona parcului industrial Ștei și care va produce, de asemenea, 0,4 MW.
„Suntem prima localitate care a semnat contractul cu Ministerul Energiei, în ianuarie, alături de Primăria Cociuba”, a adăugat primarul Balaj. În prezent, se află în procedură de atribuire a licitației pentru desemnarea constructorului lucrării, iar contractul a fost semnat cu Ministerul Energiei.
Trimite articolul
XNo sa-i lase Bolojan stati linisti. Deja a trimis controlul pe ei