Potrivit Legii Învăţământului, fiecare Universitate trebuie să ofere, fără concurs de admitere, un număr specificat de locuri pentru candidaţii de etnie rromă care obţin, în acest sens, un certificat de la o organizaţie rromă recunoscută.
Astfel, în sesiunea iulie 2013, Universitatea din Oradea a rezervat 30 de locuri pentru candidaţii de etnie rromă.
Potrivit listei postate pe site-ul www.uoradea.ro, au depus dosare 21 de doritori, din care trei au fost respinse (două la Medicină şi unul pentru Arte) întrucât mediile de admitere erau sub 5. Din cele 21 de dosare, zece au vizat specializări ale Facultăţii de Medicină şi Farmacie (FMF), unde concurenţa la admitere a fost de aproape trei pe un loc.
Iată şi candidaţii admişi fără examen: Ţenţ Ioana Delia, Mateaş Iulia Vasilica, Silcău Iulia Maria, Varga Jozsef, Perduş Ionel Valentin şi Popa Anca Gabriela (la Medicină), Bar Blăjan Dana Maria (Farmacie), Turza Ştefan Dragoş (Medicină dentară), Paul Elisabeta Andrea şi Naghi Cătălin Ionuţ (la Drept), Bila Florica şi Roz Denisa Florina (Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar), Oanea Gabriela Mercedes şi Zamfirache Ioana Alexandra (Asistenţă socială), Copăceanu Adrian (Relaţii Internaţionale şi Studii Europene în limba engleză), Demian Daniel (Calculatoare), Varodi Leontina Larisa (Controlul şi expertiza produselor alimentare) şi David Adrian Paul (autovehicole rutiere).
La a treia facultate…
De remarcat că Ţenţ Ioana Delia, absolventă a Şcolii din Lăzăreni şi a Liceului „Onisifor Ghibu” din Oradea, a avut cea mai mare medie de admitere, de 9,64. A doua medie, de 8,94, a avut-o Copăceanu Adrian Alexandru, care mai apare, pe site-ul Universităţii din Oradea, ca admis în 2011 la Informatică precum şi în 2012 la Geografia Turismului în limba engleză.
Citiți principiile noastre de moderare aici!