Finanţarea totală alocată în 2009 este de aproximativ 50 de milioane euro. Programul se adreseaza autorităţilor publice locale care aplică voluntar cu scopul realizării proiectelor de dezvoltare şi modernizare a spaţiilor verzi din localităţi, si pentru înfiinţarea de noi parcuri, scuaruri şi aliniamente plantate sau pentru reabilitarea celor existente. Ministrul interimar, Elena Udrea, susţine că una dintre priorităţile sale este alocarea fondurilor către administratiile locale pentru construirea de cât mai multe spaţii verzi şi parcuri.
Printr-o ordonanţă dată miercuri, şapte localităţi din Bihor au primit bani pentru îmbunătăţirea calităţii mediului şi realizarea de spaţii verzi. Valoarea totală a celor şapte proiecte este de aproximativ 5,1 milioane lei. Banii vor proveni de la Fondul deMediu. Conform documentului, comuna Borş va primi pentru amenajarea de parcuri de agrement în 952.842 lei, Beiuşul 500.000 lei pentru reabilitarea parcului Mihai Eminescu, 765.848 lei au fost atribuţi pentru parcul din Valea lui Mihai, la Pomezeu vor fi investiţi 376.713 lei, pentru comuna Tinca s-au alocat 500.000 lei, iar pentru Roşiori, 323.210 lei. Municipiul Oradea este, firesc, cel mai răsfăţat, la acest capitol, suma alocată fiind de 1.723.480 lei pentru continuarea proiectul de amenajare a şanţului Cetăţii.
Surpriză
Primarul de Borş, Batori Geza spune că proiectul pentru care a primit finanţare a fost depus anul trecut. „Este vorba despre un proiect care prevede construcţia de parcuri la Borş şi Sântion. Acestea se vor întinde pe un hectar şi jumătate. L-am depus în urmă cu un an şi mulţi se gândeau că nu mai e nici o şansă să primim bani. Că a fost aruncat de mult la coş. A fost o surpriză foarte plăcută când am fost anunţaţi, miercuri, că proiectul va fi realizat. Adevărul este că s-a putut lucra cu noi şi dânşii au şi apreciat asta. Am respectat toate termenele. De fapt, chiar azi am mai depus un proiect pentru această sesiune. Este vorba despre construcţia unui parc la Santăul Mare. Noi mai avem un parc finanţat pe fondul de Mediu la Santău Mic şi chiar invit pe toată lumea să vadă cum arată cu adevărat un parc”, spune primarul de Borş, Batori Geza. Şi primarul de Tinca a fost surprins plăcut de decizia Guvernului. „Extinderea şi modernizarea parcului central a fost primul meu proiect depus, în urmă cu un an. Este un parc care se întinde pe o suprafaţă de 1,8 ha”, a declarat primarul de Tinca, Teodor Coste. Conform ghidului de finanţare, solicitanţii pot beneficia de finanţarea cheltuielilor eligibile aferente a cel mult două proiecte pe sesiune, cu excepţia municipiilor desemnate
drept poli naţionali de creştere. Oraşele cu peste 100.00 de locuitori pot solicita finanţări de maxim 2 milioane lei pentru amenajarea unui parc nou, de cel mult 1,5 milioane lei in cazul reabilitarii si extinderii unui parc, respectiv de maximum 1 milion lei pentru reabilitarea unui parc.
La polul celălalt se află comunele cu mai puţin de 3.000 de locuitori care pot accesa pentru realizarea unui parc nou maxim 500.000 lei, şi pot beneficia de jumătate din sumă în cazul reabilitării şi extinderii unui parc existent.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!