Consiliul local a aprobat studiul de fezabilitate pentru proiectul „Amenajare accese auto şi parcări în zona străzilor Dimitrie Cantemir – Theodor Aman – Ştefan Luchian”, care estimează la 5 milioane de lei costul reamenajării perimetrului.
Mai bine de jumătate din sumă ar urma să meargă pe exproprieri – proiectul prevede dărâmarea unui ansamblu de patru locuinţe colective din curtea blocurilor, proprietate privată. Acestea sunt grupate într-o construcţie care a supravieţuit comunismului dar are toate şansele să fie puse la pământ de administraţia Bolojan.
De asemenea, se expropriază şi 1400 mp de teren şi se demolează mai 5 garaje proprietate privată, garduri şi 57 de foste magazii de lemne. În plus, Primăria deţine în acea curte de blocuri un imobil de 10 locuinţe pe care nu l-a întreţinut şi, în timp, a ajuns cuib de persoane fără adăpost. Acesta va fi, de asemenea, demolat.
Propunere
„Pe B-dul Nufărul, pe partea stângă, înainte de a trece peste Peţa, este zona Poştei, clădirea Romtelecom, vizavi de staţia de tramvai de pe dreapta. Toată zona de blocuri s-ar cuveni să fie şi ea modernizată odată cu modernizarea Bulevardului Nufărul. Am luat decizia să o introducem în reabilitare. Avem un proiect de aproximativ un milion de euro, care ar urma să fie executat în şase luni, care prevede reabilitarea, mai bine zis asfaltarea străzilor, că acolo sunt şi străzi neasfaltare”, spune primarul Ilie Bolojan, precizând că sunt „aproximativ 3.500 mp de carosabil”, „223 de locuri de parcare”, „670 mp de spaţii verzi”, „1315 mp de trotuar şi iluminat public”.
Lucrarea ar urma să se facă anul viitor.
Opoziţia: 4.800 euro/parcarea?!
În plen, consilierii locali PSD s-au opus proiectului, argumentând că „nu considerăm că dezvoltarea unor zone trebuie să fie o pedeapsă pentru alţii”.
Liviu Popa Sabău a observat că „locurile de parcare prevăzute în proiect sunt şi aşa insuficiente” şi că „4.800 de euro pentru un loc de parcare este un cost mai mult decât exagerat”. „Soluţiile găsite pentru această zonă nu trebuie să îi pedepsească pe alţii”, mai spune liderul de grup al PSD.
Primarul a ţinut să îl corecteze, precizând că în acel preţ intră exprorierea, carosabilul plus iluminatul public, deci calculul este exagerat. Bolojan şi-a reluat teza conform căreia casele uitate de regimul ceauşist în picioare, printre blocuri, nu merită păstrate şi a mai spus că cei nemulţumiţi de preţul exproprierii sunt liberi să se îndrepte în justiţie pentru despăgubiri suplimentare.
„E electoralist să facem totul dar să nu deranjăm pe nimeni”, a fost concluizia lui Bolojan.
Trimite articolul
Xmai rau ca comunisti
bolovan deja e maniac cu parcarile, doar atat il duce capul , sa faca bani din parcari pe spinarea oradenilor
Foarte tare asta cu parcarile, dar ….
Oare noul super magazin MEGA IMAGE cate locuri de parcare e obligat sa faca ca sa nu incurce deja aglomerata zona?
Blocurile noi ce rasar in oras sunt obligate sa aiba parcari?
Naspa ca se tot demoleaza, dar sa zicem ca suntem de acord. In acest caz ma astept sa ceara in toate cazurile noi (bloc, magazine), ca doar dupa aia nu demolam vecinii vechi ca la astea noi am uitat sa facem parcari. Se ridica blocuri noi in zone unde era camp. Clar va fi flux mare, acolo din start as fi cerut 4 benzi, atunci as fi zis, da ma omu asta e vizionar.
Oare merita sa mai pastram acest Primar la Primaria Oradea?
Il iubesc pe primarul asta. demolator comunist! sper ca locuintele celor ce l-au votat sa fie demolate! ))))
Avântul expropriat dã parcãri de neuitat.
Încet, încet la toți ne vine rândul. Aplaudați în continuare
foarte bine face , pentru că sunt multe garaje nefolosite pentru mașini, sunt folosite pentru a depozita gunoaie, să avem și noi curte asfaltată și parcări civilizate, și casele vechi unde stau oamenii străzii e focar de infecție și alte clădiri și cămări abandonate, trebuie făcut ordine și curățenie de mult am cerut de la Bolojan.
-
aaa asa se intelege… deci tu ai fost prostul care i-a cerut sa exproprieze oamenii de case pt locuri de parcare ? 🙂
Dezvoltare Oradiei cu fonduri europene. Ah, da, ăsta e argumentul pe care toți susținătorii lui Bolojan îl invocă, inclusiv instituția în sine Ilie Bolojan.
Stimaţi orădeni ,gândiți-vă la această situație în care sunt sigur că aţi fost puși. Nimeni n-a scăpat de situația asta :
Chemați un instalator că trebuie schimbată o baterie la chiuvetă. Omul evaluează că 50 lei costă bateria plus 25 montarea deci cam 75 lei total. Ah, dar bateria luată nu e bună iar de dragul fair play n-o să mai dai 50 lei, schimbă, îi dă altă baterie una bună, face treaba, hop în total acum e 100 lei că vezi doamne bateria pe care el a luat-o nu e bună. Imaginați-vă asta acum, ani la rândul această situație în ani câți bani s-au pierdut, cum ați fost jecmeniţi. Da, fondurile europene, apoi proiectele terminate cu fondurile europene au trebuit reparații din bugetul local. Asta e moda de cel puțin 5 ani la rând, doar că ce nu știați, bugetul local nu trebuie folosit pentru reparații, exceptând că vine uraganul și și atunci guvernul va deconta acele reparații cu 25 la sută. Bugetul local poate fi folosit pentru asfaltare de străzi nu reparații. Câți bani a irosit Oradea cu reparații a proiectelor cu fonduri europene, plus că primarul ar putea aduce investitori care să investească fără deranjul bugetului local limitat. Da, ne-am dezvoltat, dar aveți idee cât a plătit în plus fiecare orădean și fără să se fi redus factura la întreținere la gigacalorie?
“E vremea demolării pentru casele ratate printre blocuri de buldozerele regimului ceauşist”. Comunistoida exprimare. Adica era bine sa le fi demolat? Dar din formulare poti intelege ca de fapt vor fi demolate toate casele pe care le-a prins 1990 in picioare (o fi visul secret al dnei Ghilea)