Unul dintre inculpați, Sebastian Dorin Bologa, acuzat că l-a împușcat mortal pe pădurar, a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare, cu executare, pentru ucidere din culpă, braconaj și uz de armă fără drept. El va trebui să achite soției și celor trei copii ai victimei daune morale de 200.000 de euro și cheltuieli de judecată de 10.000 de lei. În plus, Bologa a fost obligat să plătească 1.500 de euro Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Bihor pentru un mistreț împușcat ilegal.
Alți 3 bărbați – Alin Ionel Letea (agent de pază), Nicolae Magda, un zilier din zonă, și Cosmin Florin Iștoc, la acel moment inspector de protecţia mediului la Primăria din Remetea – au fost condamnați la câte 2 ani de detenție pentru braconaj.
În cazul celui de-al cincilea inculpat, Adrian Călin Ștefănică, de 51 de ani, care a câștigat în iunie mandatul de primar al comunei Remetea, instanța de fond a dispus ca acesta să execute 2 ani și 4 luni de închisoare. În cazul său a fost reținut, pe lângă braconaj, și faptul că, pe 9 ianuarie 2021, ar fi transportat la cabana fratelui său un cerb împușcat ilegal de un participant la o altă partidă de vânătoare, Ioan Lezeu. Acesta din urmă a fost condamnat, prin aceeași sentință, la 2 ani de detenție pentru braconaj și obligat să achite Gărzii Forestiere Bihor 12.000 de euro pentru animalul ucis.
Judecătoria Beiuș le-a interzis inculpaților ca, timp de 5 ani, să fie aleși, să ocupe o funcție publică, să fie vânători ori să dețină orice tip de arme. De asemenea, a fost luată măsura confiscării a trei puști, dintre care una a lui Bologa și alta care a aparținut bărbatului împușcat.
Toți cei șase bărbați ar urma să achite cheltuieli de judecată de 4.200 de lei, se mai arată în sentința Judecătoriei Beiuș, care nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
Lăsat în agonie aproape o oră
Partida neautorizată de vânătoare, soldată cu moartea lui Marius Laza, a avut loc pe 7 mai 2021, între orele 11 și 13, pe fondul de vânătoare nr. 56 Curățele, în apropiere de Meziad. Conform rechizitoriului Parchetului Beiuș, pe lângă Laza, în zonă au fost prezenți Adrian Ștefănică – pe atunci brigadier silvic, Cosmin Iștoc, Alin Letea, Nicolae Magda și Sebastian Bologa. Ultimii trei participau în calitate de gonaci, iar ceilalți – ca vânători, au arătat anchetatorii, care au precizat că Bologa avea asupra lui arma de vânătoare, pe care o deținea legal, și venise însoțit de câinii săi.
La un moment dat, în timp ce se afla în apropierea unui desiș în care se aflau mistreți, Sebastian Bologa ar fi încercat să împingă sălbăticiunile spre vânătorii care așteptau în standuri.
„Contrar regulilor aplicate în domeniul partidelor de vânătoare tip colectiv, inculpatul (Bologa – n. red.) a tras două focuri de armă cu arma de vânătoare deținută legal, înspre un porc mistreț, iar cel de-al doilea glonț a ricoșat din porcul mistreț, accidentându-l în zona capului pe (Marius Laza – n. red.), care a decedat a doua zi”, se arată în rechizitoriul Parchetului Beiuș.
Anchetatorii susțin că Bologa l-ar fi sunat la ora 13:00 pe Adrian Ștefănică și l-a anunțat de incident, după care au fost informați și ceilalți participanți la partida de braconaj. Cu toții ar fi decis să ascundă mai întâi urmele braconajului: „au făcut «nevăzută» remorca cu care cel mai probabil trebuia să fie transportat vânatul (…), și mai mult, au făcut «nevăzută» arma inculpatului (Ștefănică – n. red.)”, au detaliat procurorii.
Aceștia au remarcat că primul apel la 112 a fost făcut la aproximativ 40 de minute de la momentul în care vânătorul a fost împușcat în cap.
„După momentul împușcării victimei, toţi cei prezenți, minimizând consecințele rănilor provocate victimei, şi fiind preocupați, mai degrabă să acopere urmele participării la o vânătoare neautorizată – braconaj, care ar fi avut consecințe penale asupra tuturor, probabil au considerat primordial a ascunde autorităților că aceștia au avut asupra lor arme de vânătoare şi abia după ce s-au asigurat că armele au fost duse de la locul faptei, cel mai probabil la domiciliul fiecărui deținător, au apelat la serviciile de urgență pentru a se acorda îngrijiri medicale victimei”, a remarcat și judecătorul de caz din cadrul Judecătoriei Beiuș.
Acest fapt, au explicat investigatorii, a diminuat semnificativ şansele de supravieţuire ale victimei.
Instanța: „declarații nesincere” date de Adrian Ștefănică
După ce au fost anunțate autoritățile, vânătorul rănit a fost transportat de Ștefănică și Bologa, însoțiți de unul dintre gonaci, la drumul asfaltat, lângă o staţie de epurare a apei, de unde a fost preluat de echipajele medicale și transportat cu elicopterul SMURD la Spitalul Județean din Oradea. A fost operat de urgență, dar a murit pe patul de spital, a doua zi.
În fața polițiștilor și procurorilor, dar și a instanței, Sebastian Bologa și-a recunoscut faptele, dar a susținut că doar el cu victima au fost la braconaj. A și fost reținut pentru 24 de ore, dar a fost eliberat a doua zi.
Procurorii aveau însă suspiciuni că lucrurile nu stau deloc așa. Au verificat camere de supraveghere și listele cu apelurile telefonice, au audiat martori și, după aproape trei săptămâni, au emis ordonanțe de reținere și pe numele celorlalți presupuși participanți la partida de vânătoare, și ei fiind ținuți după gratii 24 de ore.
Despre Adrian Ștefănică, rechizitoriul Parchetului Beiuș arată că ar fi răspândit informații false despre circumstanțele în care s-a produs accidentul. Astfel, ar fi susținut că în acea zi a avut alt program, fiind ocupat, alături de agentul de pază Alin Letea, cu verificarea unor presupuse tăieri ilegale, și nu a fost la partida de braconaj. El și-a justificat prezența în zona unde a avut loc accidentul prin faptul că, fiind văr primar cu victima, ar fi fost anunțat de Bologa despre ce s-a întâmplat și ar fi mers să ajute la transportul rănitului din pădure la șoseaua principală.
Ștefănică a mai declarat că nu avea armele de vânătoare la el, acestea fiind găsite în dulapul său.
Magistratul de caz de la Judecătoria Beiuș a considerat că Adrian Ștefănică a oferit declarații nesincere, prin care ar fi încercat să-și formeze un alibi și să ascundă faptul că ar fi participat la partida ilegală de vânătoare: „inculpatul nu a înţeles, în niciun moment, consecinţele negative ale faptelor săvârşite, încercând prin orice mijloace să îşi ascundă urmele faptelor sale, implicând şi alte persoane să susţină declaraţii neconforme cu realitatea pentru a-i susţine apărarea.”
Instanța a mai descoperit neconcordanțe și în declarațiile altor inculpați, care ar susținut că au trecut prin zona accidentului, dar cu alte scopuri, și nu au văzut mașinile altor vânători. Mai mult, unul dintre acuzați și-a șters din telefon toate apelurile din ziua fatidică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!