Prezentarea rezultatelor obținute de Termoficare în 2024 a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă susținute, în 19 februarie, de către directorul general Călin Ungur și directorul economic Nadia Haș. Rezultatele financiare ale societății au înregistrat, pentru al doilea an consecutiv, un minus de 24 milioane lei în balanța venituri- cheltuieli, în timp ce în 2023 pierderile financiare au fost de 49,77 milioane lei.
Principalele motive care au condus la acest rezultat sun legate de evoluția prețului gazelor naturale și creșterea valorii certificatelor pe care societatea trebuie să le cumpere pentru emisiile de CO2, care au crescut constant în ultimii ani, ajungând la anul acesta la 100 euro/certificat, de la 7 euro cât era în 2013.
Investițiile în modernizarea sistemului de termoficare din Oradea se regăsesc în reducerea pierderilor și reducerea poluării
Investițiile realizate în ultimii 10 ani în modernizarea unităților de producție și înlocuirea rețelelor vechi de distribuție au dus la reducerea pierderilor în rețeaua principală și secundară de distribuție a energiei termice și apei calde cu aproape 20%. Dacă în 2014, pierderile pe rețea erau la42,61%, în 2024 nivelul pierderilor a ajuns la 26,38%, aproape de nivelul de 20% cât este considerat un nivel acceptabil de specialiștii din domeniul termiei.
Înlocuirea treptată a vechilor cazane cu noile unități de producție au redus, în ultimii 10 ani, volumul de certificate verzi pe care Termoficare este obligată să le cumpere pentru emisiile de CO2 produse în procesul de producție. Astfel, în 2013, termoficare Oradea trebuia să achiziționeze certificate pentru 1 milion de tone CO2, la prețul de 7 euro/certificat, în 2024 emisiile de CO2 au ajuns la 250.000 tone, însă prețul unui certificat era de 80 euro, iar în 2025 este deja de 100 euro.
Cumulate, investițiile în sistemul de termoficare din Oradea au ajuns la aproximativ 200 de milioane euro. Anul trecut, Termoficare Oradea a avut o cifră de afaceri de 373 milioane lei, având în administrare active care totalizează 1,18 miliarde lei.
Valoarea veniturilor obținute din facturarea energiei termice au fost anul trecut de 211,87 milioane lei, în scădere față de 2023, când valoare a fost de 223,34 milioane lei. Preșul mediu al gigacaloriei produse a crescut doar cu 2 lei în 2024 față de 2023, de la 403 la 405 lei. Din totalul cheltuielilor, 68% reprezintă sumele achitate pentru achiziționarea gazelor naturale, 53%, și achiziționarea certificatelor, 15%.
Numărul apartamentelor noi racordate la rețea a crescut cu 6.016 unități în ultimii patru ani
termoficare Oradea are încheiate un număr total de 6.833 contracte, din care 4.051 pentru case, 1.769- agenți economici, 121- instituții publice și 892 asociații de proprietari. Potrivit datelor de la Termoficare, 75 la sută din populația Oradiei beneficiază de serviciile de furnizare a încălzirii și apei calde prin sistemul operat de societate. Numărul total al apartamentelor racordate la sistemul de termoficare este de 68.491, în ultimii 4 ani s-au înregistrat 6.016 apartamente noi racordate.

Conferința de presă; Foto: Sorin Martin Vereș
Ponderea utilizării apei geotermale va crește până la 15%
Termoficare Oradea a ajuns la un grad de 11% de utilizarea a apei geotermale pentru producerea energiei termice, iar pentru următorii trei ani se dorește, potrivit directorului Călin Ungur, ca procentul să ajungă la 15%. Utilizarea apei geotermale pentru producerea energiei termice și a apei calde se realizează deja în cartierele Nufărul și Ioșia, urmând ca apa geotermală să fie utilizată în noile unități de producție din Ioșia Nord dar și la sediul societății de pe Borșului.
Investițiile preconizate pentru 2025
Pentru acest an, Termoficare Oradea și-a propus modernizarea unui număr de 42 de puncte termice de cvartal, cu o valoare de 82 milioane lei, și finalizarea lucrărilor la noua unitate de producție cogenerare de înaltă eficiență de la sediul de pe Borșului, a cărei valoare este de 186 milioane lei.
Noua unitate de producție va reduce emisiile cu 18.000 tone de CO2, ceea ce se traduce cu diminuarea cheltuielilor pentru certificate cu 6 milioane de lei.
Trimite articolul
XNimic despre salariile nesimtite principala sursa a pierederilor?
ca preturile de groaza la intretinere la stim..
Politicile liberale au fost dintotdeauna falimentare. La Oradea e clar asta. Bolojan nu a înțeles niciodată cum funcționează economia, că pe el dacă îl întrebi cu cât încarcă amortismentele cheltuielile unui serviciu public, o să-ți răspundă că amortizoarele sunt noi și nu consumă nimic fin bani publici după recepția lucrărilor de investiții. Absolut paralel cu subiectul, pentru că acesta este efectul subvenționărilor și puterii de cumpărate a beneficiarilor. S-au investit sute de milioane de Euro într-un sistem fără cap șinfără viitor, când cu banii aceia se putea băga gaz până în casa tuturor bihorenilor, cu centrale și calorifere cu tot, pentru ca fiecare să se încălzească după posibilități și propriile puteri. Unii cu flacăra mare, alții cu surse alternative clasice ca până acum.