Proprietarii a 951 de apatamente sunt beneficiarii direcţi ai proiectelor europene în baza cărora încă 48 de blocuri din Oradea vor suferi lucrări de eficientizare termică. Acestea au fost votate în plenul celei mai recente întruniri a deliberativului local, când s-au aprobat indicatorii tehnico-economici aferenţi fazei de actualizare a proiectului tehnic.
Finalizarea actualizării documentaţiei tehnico-economice pentru cele 48 de blocuri va avea loc în anul 2017, după care, corelat cu parcurgerea etapelor legale, urmează a se depune cereri de finanţare la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, cu sediul în Cluj-Napoca, în conformitate cu cerinţele Ghidului Solicitantului din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 – Condiţii specifice de accesare a fondurilor în cadrul apelului de proiectare nr. POR/2016/3/3.1/A/1 – Axa prioritară 3, Prioritatea de investiții 3.1, Operaţiunea A – Clădiri Rezidenţiale.
Valoarea totală a actualizării documentaţiei tehnico-economice pentru cele 48 de blocuri este de 280.000 lei, sursa de finanţare pentru actualizarea documentaţiei fiind bugetul local.
Blocurile sunt situate în zonele: Lacul Roşu, Aleea Rogerius, Meşteşugarilor-Salcâmilor-Lăpuşului, Sovata, Cazaban, Brâncoveanu, Morii, Leonardo da Vinci, Piaţa Bucureşti şi B-dul Gen. Magheru. Consilierii Opoziţiei au observat că, faţă de proiectele tehnice întocmite în anii trecuţi pentru aceleaşi blocuri, suprafeţele de acoperit cu polistiren au crescut.
Primarul Ilie Bolojan a lămurit că blocurile „nu s-au dilatat” în ultimii ani, ci s-au modificat pretenţiile finanţatorului european, care a cerut să fie anulate barierele termice care apar prin structurile de beton existente deasupra blocurilor, cu rost decorativ sau cu oarecare utilitate.
Schema de finanţare arată că asociaţia de proprietari contribuie cu 25% din valoarea lucrărilor executate pentru spaţiile de locuit şi cu 100% din valoarea lucrărilor executate pentru spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuit.
Municipiul Oradea contribuie cu 15% din valoarea lucrărilor executate pentru spaţiile de locuit, iar Guvernul României şi Uniunea Europeană cu 60% din valoarea eligibilă a lucrărilor executate.
48 de blocuri vor fi izolate anul acesta, iar 84 au fost deja eficientizate. În Oradea sunt peste 1.000 de blocuri
Cifre
Până la începutul anului 2017, în Oradea au fost reabilitate termic 84 de blocuri de locuinţe, după cum urmează:
– 39 de blocuri de locuinţe cu 1.031 apartamente, cu fonduri guvernamentale;
– 45 de blocuri de locuinţe cu 1.069 de apartamente, cu fonduri europene.
Programul multianual de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe va continua şi în perioada 2017-2023. Mai sunt înregistrate 356 de solicitări de înscriere în programul multianual de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din Oradea, din partea asociaţiilor de proprietari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!