În perioada imediat următoare, reprezentanţii Centrului Judeţean APIA Bihor vor efectua control/ supracontrol la faţa locului pentru acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic pentru speciile ovine/ caprine şi a ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de vită şi producătorii de lapte şi de carne de ovine/ caprine din zonele defavorizate, în anul 2014.
Eşantionul cu beneficiarii care vor fi supuşi controlului la faţa locului a fost extras, în urma unei analize de risc, de către o Comisie de eşantionare înfiinţată la nivelul APIA Bucureşti.
Va fi verificată respectarea obligaţiilor pe care solicitanţii de sprijin specific acordat producătorilor de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate şi le-au asumat la depunerea cererilor.
În Bihor, în cadrul activităţii de control la faţa locului pentru ajutorul specific acordat producătorilor de lapte şi carne de vită din zona defavorizată vor fi controlate un număr de 471 de exploataţii, respectiv un număr de 113.827 animale.
Verificări
Astfel va fi controlată existenţa efectivă a animalelor în exploataţie, inclusiv a celor care nu fac obiectul cererii depuse. Existenţa, pentru animalele găsite la faţa locului, a celor patru elemente ale sistemului de identificare (crotalii aplicate, paşapoarte în original, înregistrarea în Registrul Naţional al Exploataţiilor – conform extrasului din ziua/ preziua controlului, registrul individual al exploataţiei, completat la zi), va fi de asemenea verificată.
Se va controla şi existenţa documentelor justificative a altor evenimente (pierdere crotalii, forţă majoră, etc), existenţa documentelor justificative pentru ieşirea din exploataţie, după caz.
„Doresc să-i atenţionez pe cei care au depus cerere că au obligaţia de a menţine în exploataţie animalele pentru care s-a solicitat ajutorul specific, chiar dacă au fost controlaţi”, a precizat Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
Astfel, în cazul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru speciile ovine/ caprine – 90 de zile de la data limită a depunerii cererii (20 iunie 2014) respectiv 17.09.2014 inclusiv, a ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de ovine/ caprine din zonele defavorizate – 100 de zile de la data limită a depunerii cererii (20 iunie 2014) respectiv 27.09.2014 inclusiv iar a ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate – şase luni de la data limită a depunerii cererii (20 iunie 2014) respectiv 21.12.2014 inclusiv.
Animalele găsite la control fără numere de identificare (crotalii), cele incorect identificate şi cele care nu sunt găsite, în urma controlului administrativ, în exploataţie la datele obligatorii de retenţie mai sus specificate sunt animale nedeterminate, care generează penalităţi sau excluderi de la plată, după caz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!