De fiecare dată când bate vântul, mai tare, pulberele de praf de pe decantorul Nucet se ridică deasupra orașului și a întregii comune Câmpani.
4 milioane şi jumătate de metri cubi de steril zac în apropierea orașului Nucet dar și într-o amenințare continua asupra localităților situate în aval de decantorul Nucet.
Acest steril încă mai conține peste 10 mii de tone de cupru şi zinc, 35 de tone de argint şi mai bine de 300 de kilograme de aur toate rezultate în urma exploatării timp de 40 de ani a minei Băiţa, din judeţul Bihor.
„Una dintre cele mai mari probleme o reprezintă pătrunderea particulelor de praf în alveolele pulmonare, acolo unde se produce transferul oxigenului în sânge. Apare în acest fel riscul blocării arterelor, a producerii unui accident vascular cerebral precum și alte probleme cardiace, chiar și a infarctului miocardic. Dincolo de aceasta, există dovezi că particulele pot ajunge la creier, astfel încât cercetătorii investighează efectele potențiale asupra unor probleme precum demența”
„În Băiţa avem tot tabloul lui Mendeleev: cupru, zinc, aur, argint, tungsten, wolfram şi multe metale preţioase” spune unul din importați ingineri ai zonei… dar de fiecare data omitem faptul că tot de aici s-a extras și uraniul iar flotația de la cele doua mine era una singură. Deversarea se făcea în același iaz de decantare Nucet…
Și aceasta nu e totul. Recent, într/un interviu acordat J.b., reputatul neurolog Petru Mihancea, cel care care introduce pentru prima dată în România, la Oradea, la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie, diagnosticarea SM cu ajutorul investigațiilor neuroimunologice, autorul primei monografii de SM din România, bauxita din care se extrage aluminiul e răspunzătoare de boli precum scleroza multiplă și Alzheimer.
„S-a demonstrat că fenomenul «focus scandinavicus» – regiunile cu frecvență mare a SM – se întâlnește și în alte regiuni călduroase, cum sunt Sicilia, Israel, Australia. Părerea mea personală este că aceasta se datorează migrației și globalizării. Într-o lucrare pe care am trimis-o la a 59-a Conferință a Academiei Americane de Neurologie – al cărei membru sunt – am arătat că și în județul Bihor avem un mic «focus scandinavicus» local.
Astfel, SM este în frecvența cea mai mare în județul Bihor pe cele două versante ale Munților Bihorului. Aceasta nu datorită globalizării și migrației, ci datorită prezenței în subsolul acestor munți a bauxitei, din care se extrage aluminiul, care s-a demonstrat că este răspunzător de unele boli neurologice, printre care SM și boala Alzheimer. Atenție la cei care și-au făcut case la Boga, Arieșeni, Vârciorog, Șuncuiuș”, explica profesorul emerit dr. Petru Mihancea.
Trimite articolul
XAluminã, partea ta, inhalãm Ora_din_ea.
Câtã grijã s-a avut la paza împotriva acţiunii de poluare industrialã pânã acum? putem trãi din amenzi, conform normelor europene.
Steril aluminã, H2S unde sunt amenzile continue??
voi chiar sunteti dusi cu pluta!!!!!!!
cine ii compatimeste pe nucetani???????????????
nu mai aruncati mii de euro pe zilele orasului sa ridicati in slavi psd-ul,
faceti ceva util cu banii,sa fie in beneficiul oamenilor
locuri de munca nu bazine(olimpice) de spalat banii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stati linistit, dacasacalii psd & RMGC vor reusi sa puna pe picioare mina visata de ei la Rosia Montana astia tooate vor deveni probleme minuscule… Mega decantorul cu cianuri va avea o inaltime cat 3 Empire State Building puse una peste alta si o suprafata de 2 ori cat lacul de la Bicazi… Ala va fi poluare cu cianuri de toata regula Fata de aceste besituri de bebelas … Si tinand cont ca Romania se indatoreaza in fiecare minut cu 1000 de Euro ne indreptam vertiginos de colaps si de debandada sudista. Credeti ca miticarilor le pasa de noi, doar banii din Transilvania le intereseaza ! Vreti exemplu: cica luna viitore se toarna primul strat de asfalt pe ciotul de autostrada… Bahh desteptilor, va veti putea sterge pe ochi cu el fiindca fara punct de trecere a frontierei o vor putea folosi doar taranii ca sa-si transporte acasa recoltele de pe camp !!!
cu 20 de ani in urma vroia Francezi sterilul ala, cu tecnologia lor putea sa extraga inca mult uraniu statul nu a vindut !!!! in loc de prostti incercati sa vindeti din nou …dupa zvonurile de atuncea Francezii au oferit asfaltarea a tuturor drumurile nationale din tara …deci nu avem curajul sa ne gindim la pretul sterilului miroasa iar a afacere dubla cineva vinde ia banii si va fii erou dupa ce va lua banii si de la mediu !!!