Concret, această sumă a fost achitată turiștilor care au fost nevoiți să apeleze la servicii medicale și/sau non-medicale în străinătate sau chiar pentru anularea călătoriei. În total, au fost achitate despăgubiri pentru mai mult de 14.000 de dosare de daună. Astfel, în medie, în fiecare zi a anului trecut, asigurătorii au achitat peste 131.000 lei – reprezentând plata pentru mai mult de 38 de cazuri de daună.
Din cele aproape 50 milioane lei, 80% au reprezentat cheltuieli medicale decontate de către asigurători turiștilor, diferența de 20% reprezentând cheltuieli ocazionate de anularea/întreruperea călătoriei (storno), pierderea/întârzierea bagajelor, servicii de asistență rutieră sau chiar acoperirea prejudiciilor produse terțelor persoane (răspundere civilă legală).
„Cu toții ne dorim o vacanță fără griji, dar, din păcate, uneori se ivesc și situații neprevăzute. Creșterea acestor despăgubiri de la un an la altul ne confirmă încă o dată importanța existenței unei soluții de protecție financiară – asigurarea de călătorie”, a declarat Alexandru Ciuncan, Președinte & Director General al UNSAR.
Potrivit UNSAR, cea mai mare achitată în 2023, în baza unei asigurări de călătorie de către o companie Membră UNSAR, a fost de 45.000 EUR – reprezentând cheltuieli medicale pentru restabilirea stării de sănătate a unui turist. Oare câți dintre noi am putea dispune imediat de astfel de sume fără un sprijin financiar din partea unui asigurător?
„În acest context, cu provocări multiple, o asigurare de călătorie care să includă și acoperirea pentru anularea călătoriei este soluția potrivită pentru a trece mai ușor peste incidente nefericite petrecute chiar și în vacanță”, a declarat Alina Bărbulescu, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!