Anul 2022 a adus sarcini în plus pentru Agenția Județeană pentru Prestații și Inspecție Socială (AJPIS) Bihor. Cu același număr de personal.
[eadvert]
Astfel, începând cu luna octombrie 2022, AJPIS Bihor acordă, în conformitare cu prevederile art. 128 alin.(2^1) si art.129 (4^2) din Legea nr. 272 / 2004 – privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările și completările ulterioare, două noi beneficii.
Bani în plus pentru plasament
Persoana sau familia care a primit în plasament sau a fost desemnată ori numită tutorele unui copil, în condiţiile legii, pe perioada în care asigură creşterea şi îngrijirea copilului, beneficiază suplimentar faţă de alocaţia lunară de plasament în cuantum de 950 de lei de o indemnizaţie lunară de sprijin în cuantum de 420 de lei. Asistentul maternal nu beneficiază de indemnizaţia lunară de sprijin.
„Până la această dată au fost depuse la AJPIS Bihor 253 de cereri ale persoanelor sau familiilor care au în plasament unul sau mai mulți copii. Decembrie e prima lună de plată. Iar în situația în care cererile sunt depuse în cele 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, plata se face începând cu luna octombrie. Dacă cererea e depusă după cele 90 de zile, plata se face începând cu luna următoare depunerii cererii”, ne-a informat Gabriela Iova, directorul executiv al AJPIS Bihor.
Pentru muncitori și studenți
Tinerii care au beneficiat de o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, au împlinit vârsta de 18 ani și optează pentru încetarea măsurii de plasament, pot beneficia de o indemnizaţie lunară în valoare de 2.522 lei dacă fac dovada că urmează o formă de învăţământ la zi sau au un loc de muncă. Această indemnizaţie se acordă până la împlinirea vârstei de 26 de ani.
Pentru menţinerea acordării indemnizaţiei pentru tineri, aceştia au obligaţia de a transmite agenţiei teritoriale, din trei în trei luni de la data stabilirii dreptului, adeverinţa eliberată de angajator care să ateste că tânărul are statut de salariat, respectiv din șase în șase luni, adeverinţa eliberată de unitatea de învăţământ care să ateste că tânărul este înscris la acea unitate şi urmează cursurile.
„Până la această dată, în Bihor, au fost depuse 11 cereri pentru acordarea acestei indemnizații”, a precizat șefa AJPIS Bihor.
Gabriela Iova ne-a mai informat că începând cu anul 2020 AJPIS Bihor a preluat plata a 14 beneficii noi, cu același număr de personal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!