Şcolile din mediul rural vor fi evaluate, în cursul anului viitor, de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Preuniversitar (ARACIP) pentru a se stabili care este nivelul învăţămîntului în mediul rural, dar şi pentru a veni în ajutorul acestora. În acest scop, ARACIP are la dispoziţie, la nivel naţional, două programe , «Educaţie de calitate în şcolile din mediul rural» resepctiv «Sprijinirea şcolilor pentru creşterea serviciilor educaţionale». Ambele proiecte sunt finanţate din bani europeni, prin PSDRU, cu o valoare totală de 25 milioane lei.
Şcolile vor primi vizite ale evaluatorilor care vor întocmi inventare ale dotarilor, performanţelor si necesităţilor unităţlor de învăţămînt.
Prin aceste proiecte vor fi verificate 1.250 de şcoli din România şi vor fi formate 2.500 de cadre didactice, preponderent din mediul rural, pentru evaluarea periodică ca va avea loc în anul școlar 2014-2015. Şcolile care vor fi evaluate vor fi selectate de inspectoratele şcolare judeţene.
În Regiunea de Dezvoltare Nord Vest vor fi evaluate 189 de şcoli în perioada ianuarie – iulie 2015, dintre care 42 în Bihor (plus alte 41 în Cluj, 32 în Maramureş, 28 în Satu Mare etc.)
Ambele programe au în vedere evaluarea externă a calităţii învăţământului de către evaluatori specializaţi şi stabilirea de noi instrumente de lucru care ar putea contribui la o îmbunătăţire a învăţământului preuniversitar. Activitatea de evaluare externă a şcolilor este una relevantă şi obiectivă, iar atenţia maximă va fi acordată rezultatelor şi a capacităţii de a asigura un mediu de dezvoltare continuă a elevilor. Tot prin intermediul acestor proiecte se urmăreşte creşterea capacităţii şcolilor de a colabora cu toate părţile interesate de acest domeniu: părinţi, elevi, cadre didactice şi autorităţi locale.
Asistenţă la ore, chestionare
„Se vor analiza toate aspecte care ţin de management, de observarea activităţii didactice, a securităţii şi sănătăţii, a atmosferei din şcoli, a modului în care se comunică, a modului în care comunitatea sau părinjţii sînt implicaţi în activităţile şcolii, dar şi prograsul de la an la an”, a anunţat Gabriela Alina Paraschiva, reprezentant al ARACIP.
În agenda vizitelor de evaluare sunt cuprinse activităţi ca: asistenţe la ore, studierea documentelor şcolare, vizitarea spaţiilor şcolare, interviuri cu părinţi, elevi, cadre didactice, aplicarea unor chestionare, studierea rezultatelor elevilor etc. Detalii despre ambele proiecte se găsesc şi pe site-ul edu.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!