Acestea sunt câteva date din bilanțul activitățile desfășurate în 2024 de procurorii din Bihor și Satu Mare, județe aflate în raza de competență a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.
Informațiile au fost prezentate de procurorul general al Parchetului Curții de Apel Oradea, Monica Matei, în cadrul Adunării generale a procurorilor din cele două județe, desfășurată pe 13 februarie. La acțiune au fost prezenți procuror general al României, Alex Florența, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Claudiu Constantin Sandu, Alexandru Porof, procuror şef serviciu în cadrul CSM, și președinta Curții de Apel Oradea, judecătoarea Florica Roman.
35 de omoruri anchetate în Bihor și Satu Mare
Potrivit statisticilor, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi din parchetele subordonate au avut de soluţionat anul trecut 41.715 dosare penale, cu peste 1.300 mai multe decât în urmă cu un an. Din acestea, au primit o soluție mai bine de 17.200, dintre care 7.500 în mai puțin de 6 luni de la prima sesizare.
În 2.355 de dosare fiind dispusă trimiterea în judecată a peste 2.760 de inculpați, dintre care 155 în stare de arest – și aici fiind înregistrată o creștere ușoară față de anul precedent. Jumătate dintre inculpați au între 18 și 35 de ani, iar mai bine de 550 figurau cu antecedente penale.
„Rata criminalităţii în raza teritorială a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea în anul 2024 a fost de 271 inculpaţi trimişi în judecată la 100 de mii de locuitori, în creştere faţă de anul 2023 când s-a cifrat la 255 de inculpaţi. Populaţia însumată a judeţului Bihor şi judeţului Satu – Mare a fost de 989.383 locuitori”, se arată într-un comunicat al Parchetului Curții de Apel Oradea.
Pe parcursul lui 2024, procurorii au constatat o creștere a infracțiunilor contra persoanei, fiind înregistrate peste 10.600 de astfel de fapte, dintre care jumătate au fost loviri sau alte violențe, iar 78 infracțiuni de ultraj. Au fost anchetate 35 de omoruri comise în Bihor și Satu Mare, față de 25 în 2023. În schimb, a scăzut de la 510 la 320 numărul persoanelor acuzate de acte sexuale cu minori.
Prejudiciu de 85 de milioane de lei în 4 dosare trimise în judecată
În privința infracțiunilor de corupție, în 8 din cele 32 de cauze penale aflate în anchetă s-a dispus trimiterea în judecată. Pe lângă aceasta, 72 din aproape 400 de dosare de evaziune fiscală, aflate în anchetă anul trecut, au fost soluționate de procurorii din Bihor și Satu Mare, iar în patru dintre acestea, cu un prejudiciu de 85 de milioane de lei, au fost trimise în fața instanțelor 11 persoane.
Parchetele din cele două județe au instituit măsuri asiguratori de peste 30 de milioane de lei – dublu față de 2023 – pentru recuperarea prejudiciilor cauzate prin infracțiuni, aproape 27,5 milioane de lei fiind aplicate în anchetele de evaziune fiscală. Din acest punct de vedere, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi unităţile subordonate se situează pe locul 5 la nivel național.
Anul trecut, procurorii bihoreni și sătmăreni au participat la judecarea a aproape 24.00 de dosare penale, la care s-au adăugat 4.000 de cauze civile, de contencios administrativ şi în materia protecţiei şi promovării drepturilor copilului.
„La nivel general, pentru anul 2024, datele statistice prezentate şi indicatorii de calitate au reflectat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi unităţile de parchet din subordine, o evoluţie pozitivă în segmentele de activitate corelate cu obiectivele generale şi strategice ale Ministerului Public”, a transmis Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!