Una dintre cele mai importante modificări aduse Codului Fiscal, începând cu 1 ianuarie 2021, este decalarea termenului de depunere a Declarației Unice (DU) de pe 15 martie pe 25 mai 2021.
[eadvert]
Aceasta este și termenul pentru plata impozitului pe veni și a contribuțiilor sociale. De asemenea, până la 25 mai se va depune și cererea 230 pentru direcționarea cotei de 2% din impozitul pe venit către ONG-uri.
O altă modificare a Codului Fiscal prevede că PFA-urile vor răspunde, în cazul de litigii, și cu bunurile din patrimoniul persoanei fizice. Pană acum, Codul Fiscal menționa că doar persoanele care desfasoară activități liberale (denumite și PFI sau CMI: medici, avocați, notari, experți contabili, arhitecți etc) răspund cu bunurile persoanei fizice in cazul unei datorii fiscale. Această modificare are impact asupra circa 400.000 de PFA-uri.
Folosirea mașinii de serviciu în scop personal nu se mai impozitează la salariații care sunt angajați în companii plătitoare de impozit pe venit sau impozit specific. Până acum, folosirea mașinii de serviciu în scop personal era considerată beneficiu salarial și se impozitau salariații care erau angajați în companii plătitoare de impozit pe venit sau impozit specific.
Bani pentru telemuncă
În Codul Fiscal s-a introdus, începând cu 1 ianuarie 2021 și o prevedere care se referă la telemuncă. Prin această prevedere, angajatorul are posibilitatea să deconteze salariaţilor în telemuncă o sumă de până la 400 lei pe lună, fără să fie necesare documente justificative. Concret, nu vor fi supuse impozitului pe venit, CAS şi CASS sumele acordate angajaţilor care desfăşoară activităţi în regim de telemuncă pentru susţinerea cheltuielilor cu utilităţile la locul în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă şi abonamentul de date şi achiziţia mobilierului şi a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfăşoară activitate în regim de telemuncă.
Noul Cod Fiscal cuprinde și acoperirea costurilor cu testarea epidemiologică și/ sau vaccinarea angajaților pentru împiedicarea răspândirii bolilor care pun în pericol sănătatea angajaților și cea publică.
Venituri din chirii
Se simplifică modalitatea de stabilire a venitului net anual în situația în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei valute. Astfel, venitul brut anual realizat se determină pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pieței valutare comunicat de Banca Naţională a României, din anul de realizare a venitului.
Pentru contractele în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, determinarea venitului net anual estimat se efectuează pe baza cursului de schimb al pieței valutare, comunicat de Banca Naţională a României, din ziua precedentă celei în care se depune declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
Sunt considerate venituri din cedarea folosinței bunurilor și veniturile obținute de către proprietar din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, indiferent de numărul de locuințe în care sunt situate acestea.
Pentru contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic unui număr mai mare de 5 camere nu mai există obligativitatea de a notifica organul fiscal competent evenimentul, respectiv depășirea numărului de 5 camere de închiriat. Aceștia au obligația de a depune declarația unică și de a plăti impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la data de 25 mai, inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!