Nemulțumiți de nivelul de salarizare al personalului didactic auxiliar și nedidactic, dascălii bihoreni au ieșit în stradă. Aceștia spun că tăcerea guvernanților este sfidătoare la adresa salariaților din învățământ.
„Tăcerea Guvernului este o invitație la noi proteste, printre care și demararea grevei generale în educație”, spun reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Bihor. Aceștia amenință cu grevă generală, în luna mai, dacă revendicările dascălilor nu sunt luate în serios.
Dascălii au afișat mesaje, precum: „Miniștii trec, dascălii rămân”, „Școala moare în nevoi, voi vă bateți joc de noi”, „Suntem furați și umiliți de guvernanții ghiftuiți”, „Vă rugăm respectați munca celor devotați”, „Profesorii dispar, viitor este amar” sau „Înainte de a vă întreba cât costă educația, întrebați-vă cât valorează ea”. Totodată, îndemnați de liderul SLI Bihor, Flavius Zancu, ei au scandat: „Patru la purtare, pentru guvernare”.
Sindicatele cer Guvernului să găsească de urgenţă soluţii, astfel încât toate categoriile de salariaţi din sistemul educaţional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022, precum și pentru creşterea veniturilor personalului didactic auxiliar
Oradea. Aproximativ 100 de angajați din învățământul preuniversitar bihorean s-au adunat joi, în jurul ore 14.30, în centrul Oradiei și au pichetat sediul Prefecturii. Aceștia solicită celor ce ne conduc să găsească rapid soluții astfel încât toate categoriile de salariaţi din sistemul educaţional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022, precum și pentru creşterea veniturilor personalului didactic auxiliar.
Astfel de proteste au avut joi la Cluj și Brașov. Protestele vor continua vineri, 24 martie în fața prefecturilor Maramureş, Sălaj și Bistriţa-Năsăud, iar marți, 28 martie în fața celor din Alba şi Sibiu. Vor urma, săptămâna viitoare, proteste și în alte județe.
Solicitările sindicatelor: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” se referă în primul rând la nivelul de salarizare al personalului didactic auxiliar și nedidactic.
Lipsa de răspuns din partea Executivului este o invitaţie la noi proteste, printre care şi demararea grevei generale în educaţie, iar salariaţii din învăţământ nu sunt dispuşi să renunţe la lupta pe care o duc în acest moment a declarat Flaviu Zancu, liderul Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Bihorean.
Nemulțumiri
Protestatarii cer, în primul rând, rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toți să beneficieze de salariul de bază prevăzut în această lege, pentru anul 2022.
Foarte mulți dintre participanți s-au plâns că după 35, 37 sau 40 de ani de muncă au venituri de 2700, 2900 sau cel mult 3.400 de lei.
„Pe mine mă nemulțumește salariu pe care-l am după peste 37 de ani de muncă. Nu ne sunt acordate sporuri. Am 3275 de lei venit după 37 de ani de muncă și cu studii superioare”, a spus o secretară prezentă la protest.
„Salarizarea lasă de dorit. Legea se aplică preferențial. Efectiv nu se aplică legea în cazul meu, care sunt contabilă. Sporurile de care am beneficiat până în 2017 la apariția acestei Legi nr. 153, nu se mai aplică. Înainte sporul de vechime era evidențiat separat, sporul de stabilitate de peste 10 ani în învățământ exista. Acum, cu această lege, au făcut o grilă de salarizare în care au introdus în salariu toate aceste sporuri. Trebuia să ajungem până în anul 2022 la un anumit nivel de salarizare. Introducând aceste sporuri în salariu, sigur că în cazul meu care am 40 de ani de vechime în învățământ, am ajuns încă din 2018, să nu mă mai bucur de nicio majorare”, a spus o contabilă, care spune că după 40 de ani de muncă este 3040 de lei, cu tot cu gradație de merit.
Revendicări
De asemenea, printre solicitări se numără și identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, salariații din învățământ fiind singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri; remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control; instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale cu rata inflației a salariilor personalului plătit din fonduri publice și plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, precum și decontarea navetei pentru această categorie socială.
„Eu un paradox că am venit să protestăm pentru o lege care nici acum nu este aplicată. Este vorba de Legea nr. 153/2017. Colegii noștri din nedidactic, nici acum nu au ajuns la plafonul maxim stabilit de această lege. Ar fi mai o diferență de aproximativ 8%, în medie, care ar acoperi atingerea acestor salarii la plafonul Legii 153. Totodată, mai sunt și alte motive pentru care am venit astăzi aici. În primul rând, acest protest este pentru colegii noștri din didactic auxiliar și pentru colegii noștri, directorii din unitățile de învățământ. Sunt două categorii de personal care, în ultimii patru ani, au fost uitate de fiecare dată când a fost vorba de creșterile salariale. Chiar dacă au ajuns la nivelul maxim pe Legea 153 în 2018, de atunci salariile lor nu s-au mai indexat cu absolut niciun leu, sau, mă rog, au primit sume derizorii, 5 – 7-8 lei care nu ajută cu nimic. Ne dorim pentru colegii noștri din didactic auxiliar să fie și dânșii o categorie care să beneficieze de sporuri împreună cu colegii din nedidactic. Pentru că suntem singura categorie bugetară care nu avem sporuri pentru condiții de muncă. Atâta vreme cât în Minister există aceste sporuri, în inspectorate există aceste sporuri, în veriga din mijloc, în unitățile școlare, ele lipsesc”, a spus Flaviu Zancu.
Ore suplimentare neplătite
Acesta a precizat că, un alt motiv pentru care dascălii s-au aflat în stradă și nu la catedră este că dascălii care fac ore suplimentare – personal nedidactic sau didactic auxiliar, cât și cei din conducerea unităților din învățământ și nu sunt plătiți pentru ele.
„Vorbim de olimpiadele școlare și de diferitele concursuri care se desfășoară în zilele de sâmbătă sau duminică și la care colegii noștri participă. Este foarte multă muncă neplătită în spatele acestora”, zice Zancu.
Zancu spune că o altă revendicare a personalului din învățământul preuniversitar este indexarea salariilor cu rata inflației în fiecare an.
„Ne dorim totodată să se normalizeze oarecum situația în grila de salarizare a personalului din învățământ. Ne dorim să fim pe o treaptă onorabilă, decentă. Nu dorim să fim nici primii, dar nici ultimii. Cred că putem să fim undeva pe la jumătatea grilei de salarizare, astfel încât meseria de dascăl să fie atractivă și, de ce nu, colegii să se îndrepte spre această profesie nobilă pe care o avem?!”, a mai spus Zancu.
El și colegii săi speră să găsească înțelegere la guvernanți și spune că dacă nu vor găsi soluții la problemele pe care aceștia le prezintă, cu siguranță vor ajunge la proteste de stradă.
Protestele vor continua şi în lunile următoare cu pichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor, până în aprilie, un marș de protest desfășurat la București, în luna mai 2023 și declanşarea grevei generale, până la finalul lunii mai.
„Nu de dorim să ajungem la acestea, dar până la urmă cred că este sigura posibilitate pe care o mai avem, pentru că nu ne ascultă, nu răspund revendicărilor noastre și cred că nu se mai poate la momentul actual să rămânem cu salarizarea așa cum este în acest moment”, a conchis Zancu.
Trimite articolul
XAceste proteste pasnice nu au nici un rost. Voi chiar credeti ca lor le pasa de protestul vostru ? Se uita la voi de la geam si rad cu totii. Toti politicienii fura au furat si vor fura in continuare si voi faceti prosteste pasnice.. Doar frica cand va intra lumea peste ei in birouri ii va misca in rest nimic, 4 pentru efortul vostru
Sa le fie rusine pentru protest.De ce altii nu protesteaza? Pentru ca stiu ce munca.