Bărbatul ar fi primit câte 100 de euro pentru fiecare dintre migranți, iar inițial ar fi refuzat oferta, pentru că avea interdicție de a intra în țara vecină.
[eadvert]
Orădeanul și asiaticii pe care îi însoțea au fost prinși de o patrulă a Poliției de Frontieră într-o seară de la jumătatea lunii octombrie 2023, în apropiere de localitatea Toboliu, la mică distanță de fâșia de graniță. Agenții primiseră o informație că niște persoane suspecte coborâseră dintr-un autoturism și se îndreptau spre Crișul Repede, spre frontieră.
Potrivit hotărârii Tribunalului Bihor, publicată pe portalul Rejust, orădeanul care ar fi jucat rolul călăuzei fusese contactat cu câteva zile înainte de două persoane, care i-au cerut „să ducă niște oameni în Ungaria”. Ar fi refuzat inițial, din cauza unei interdicții de a intra în țara vecină, dar ar fi cedat insistențelor celor doi și a acceptat sarcina, în schimbul a 300 de euro.
Călăuză cu antecedente
În cadrul anchetei, bărbatul a declarat că a fost sunat ulterior de o mai veche cunoștință, care i-ar fi indicat locul unde se aflau cei pe care trebuia să-i călăuzească. Fără să-i spună motivul, a rugat o rudă să-l transporte până la ultima casă din Toboliu, unde ar fi urmat indicațiile primite telefonic: „să meargă împreună cu cele trei persoane și să le călăuzească pe jos până la un canal vechi în câmp după Crișul Repede, spre frontiera cu Ungaria, unde trebuia să îi lase.”
Orădeanul s-a întâlnit cu cei trei sirieni, dar după numai cinci minute au fost prinși cu toții.
Polițiștii de frontieră au mai aflat că migranții au intrat în România cu viză de muncă și voiau să ajungă ilegal în Occident. De la Timișoara au venit cu un taximetru până în Oradea, fiind apoi transportați, de un alt taximetrist, până în Toboliu.
Instanța de fond a ținut cont de faptul că orădeanul este recidivist, fiind condamnat pentru astfel de infracțiuni. În 2020 el a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. De această dată, Tribunalul Bihor a hotărât ca bărbatul să execute 4 ani de detenție.
Sentința nu este definitivă, inculpatul având posibilitatea să atace hotărârea la Curtea de Apel Oradea. Deocamdată, el a rămas sub control judiciar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!