După Evaluarea Naţională, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi şcolile din Bihor se pregătesc pentru examenul naţional de Bacalaureat. În judeţul nostru, 4.694 de absolvenţi de clasa a XII-a s-au înscris la examenul maturităţii. Foarte mulţi dintre ei provin din seriile anterioare.
„Au simţit ei că poate acesta este momentul să susţină Bacalaureatul, având în vedere condiţiile şi numărul mare de centre, precum şi faptul că vor avea un singur supraveghetor în sală”, a glumit inspectorul şcolar general, Virgil Blage.
La nivelul judeţului Bihor, vor exista 41 de centre de examen, respectiv trei centre zonale de evaluare, unde vor fi evaluate lucrările care vin din alte judeţe.
„Este un centru pentru Limba română şi Limba maternă, un alt centru pentru Matematică sau proba de bază a examenului pentru liceele teoretice (cea din profilul liceului), iar al treilea centru, pentru proba la alegere”, a precizat Blage.
Potrivit acestuia, pentru examenul de Bacalaureat vor fi utilizate 530 de săli de examen, iar monitorizarea va fi asigurată de cel puţin 530 de asistenţi.
„Vom avea 116 coridoare, pentru care avem nevoie de 232 de asistenţi. Vom avea 157 de săli de bagaje, unde vom avea nevoie de tot atâţia asistenţi. Avem nevoie de un număr de 919 asistenţi. În momentul de faţă, avem asiguraţi peste 2.500 de asistenţi. Deci, nu vom avea probleme cu asistenţii. Iar unde va fi cazul, vom pune doi asistenţi, acolo unde sălile sunt mai mari”, a explicat şeful IŞJ Bihor.
Toţi dascălii supraveghetori provin din alte centre de examen. Totodată, examenul va fi supravegheat video şi audio, cu ajutorul celor peste 1.000 de camere web, care vor fi utilizate în perioada examenului. „De la Direcţia de Sănătate Publică şi de la Direcţia de Asistenţă Socială, informaţiile sunt că avem asigurat personal medical. Pentru fiecare 50 de candidaţi, va exista un cadru medical. Este asigurat pentru fiecare dintre aceştia termoscanerul, iar dezinfectanţii se găsesc la unităţile respective”, a mai informat Virgil Blage.
Pentru siguranţa sanitare în perioada BAC-ului, au fost distribuite peste 210.000 de măşti. Iar numărul acestora ar putea fi suplimentat în tot judeţul, dacă va fi nevoie. De asemenea, au fost distribuite 13.093 de chituri cu biocide (şerveţele şi gel dezinfectant) şi peste 500 de viziere.
„Vizierele vor fi folosite de elevii care, din diverse motive medicale, nu suportă masca sau au probleme cu respiraţia. Viziere au şi toate cadrele medicale. Toate aceste materiale provin de la Ministerul Educaţiei, Primăria Oradea, Prefectura Bihor, iar IŞJ Bihor a beneficiat de o generoasă donaţie din partea Asociaţiei Voci pentru Democraţie şi Justiţie, care a constat în 5.000 de viziere. Suntem pregătiţi să facem faţă acestor situaţii. Avem echipe de monitorizare pe partea de pregătire, de desfăşurare a examenului, din perspectiva aplicării ordinului comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii şi supervizării de la Ministerul Educaţiei”, a mai asigurat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!