La pelerinajul diecezan organizat în Anul Jubiliar Sfântul Ladislau au participat aproximativ 4000 de oameni, din România şi din Ungaria. Episcopul László Böcskei a anunţat, cu acest prilej, că Sfântul Ladislau va avea o nouă statuie în Oradea.
Personalităţi ale vieţii publice, ale clerului, pelerini, husari au umplut Bazilica Romano- Catolică, acolo unde a avut loc liturghia pentru Sf. Ladislau, despre care legenda spune că e întemeietorul Oradiei. Tradiţia istorică despre întemeierea Oradiei ca aşezare îl prezintă pe regele Ungariei, Ladislau, aflat la vânătoare prin ţinuturile Bihariei, într-un loc de o frumuseţe deosebită în „parohia fortăreţei Bihor”. În timpul odihnei „la îndemnul îngerilor” (apăruţi în vis) a hotărât să ridice în cinstea Fecioarei Maria o mănăstire, loc pe care l-a numit Varad”.
Mulţi dintre cei care au dorit să asiste la slujbă au rămas afară, în parc, bucurându-se de transmisia live pe două ecrane gigantice. Eminenţa Sa Cardinal Dr. Erdő Péter, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta a celebrat liturghia. După 450 de ani, la Oradea a ajuns din nou craniul Sfântului Ladislau, trimis la Győr în timpul războaielor confesionale din Transilvania. Herma întemeietorului Cetăţii Oradea a ajuns în Cetate pe un traseu care a început pe Şirul Canonicilor şi a continuat pe Bulevardul Magheru, după ce aceasta poposise în Bazilica Romano-Catolică din Complexul Baroc, alături de relicvarul cu o bucăţică din craniul Regelui Sfânt, din patrimoniul diecezei de Oradea. Alaiul pelerinilor a fost deschis de tineri care purtau steagurile naţiunilor care au făcut parte din regatul Sfântului Ladislau, de drapelul Poloniei, ţara sa de origini.
Pe lângă cardinalul Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, la eveniment au fost prezenţi nunţiul apostolic de la Bucureşti, Miguel Maury Buendia, arhiepiscopul de Bucureşti, Ioan Robu, episcopul de Oradea, László Böcskei şi episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, vice-premierul Ungariei, Semjén Zsolt, secretari de stat, ambasadorul Ungariei la Bucureşti,consulul principal Mille Janos, liderul UDMR, Kelemn Hunor, deputatul Szabo Odon, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, liderul naţional al PPMT Szilaghi Zsolt, liderul PPMT Bihor, Csomortányi István şi Victor Oparchi, secretar de stat la Ministerul Cultelor.
Secretarul de stat Victor Oparschi a vorbit despre această zi ca despre sărbătoarea de suflet a romano-catolicilor. „Sfântul Ladislau poate fi considerat, spune legenda, fondatorul oraşului Oradea…În urma unui vis miraculos a înfiinţat aici o mănăstire în cinstea Fecioarei Maria închinată Diecezei de Oradea”. Demnitarul a insistat asupra faptului că Regele Sfânt a dorit să fie înmormântat la Oradea iar carul cu trupul neînsufleţit al acestuia a pornit singur către oraş, subliniind că „dacă uneori istoria ne-a separat rolul sfinţilor este de a crea unitate”.
Secretarul de stat a făcut trimitere la istorie subliniind că Regele Sfânt, în urma căsătoriei cu prinţesa germană Adelhai a dăruit-o ortodocşilor pe fiica lor lor Piroska, soţia lui Ioan al II-lea , ceea care avea să devină Sfânta Paraschiva.Regele Ladislau a rămas în amintirea poporului și în documente ca suveran luminat. A desăvârșit încreștinarea Ungariei (a emis un cod de legi împotriva păgânismului și de interzicere a șamanismului; a construit biserici și a transmis creștinismul și vecinilor). Ca legislator creștin, Ladislau a promulgat legi deosebit de severe îndeosebi împotriva păgânismului și ereziei: de obicei aceste abateri erau pedepsite cu moartea. A fost înmormântat în mănăstirea benedictină de la Somogyvár. Ulterior, după 1113, rămășițele pământești i-au fost mutate la Oradea, în vechea catedrală.
Moaştele Sfântului Ladislau s-au reîntors , duminică după-masă, în Ungaria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!