Potrivit ultimelor informaţii furniozate de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor din numărul total de 60 focare de Pestă Porcină Africană (PPA), confirmate în județ la porcii domestici, mai sunt active 39 focare. Acestea afectează 14 localități: Crestur, Cherechiu, Abrămuț, Cheșereu, Galoș Petreu, Făncica, Şilindru, Cubulcut Sălacea, Chișlaz, Târgușor, Abram, Petreu și Șimian.
„Ultimile focare au fost confirmate, în data de 21.02.2019, în localitatea Șimian – Comuna Șimian, afectând patru gospodării nonprofesionale și având originea în mediul silvatic. De asemenea în data de 02.03.2019, au fost confirmate noi cazuri de PPA la mistreți, pe fondul de vânătoare nr. 12 Fagu-Balc, în cadrul Complexului de vânătoare înregistrat sanitar veterinar. Menţionăm faptul că în cadrul fondului de vânătoare nr. 12 Fagu-Balc, boala a fost confirmată (în afara complexului de vânătoare) în cursul lunii decembrie 2018, astfel încât numărul total de cazuri la mistreți a rămas la patru”, transmite Remus Moţoc, directorul executiv al DSVSA Bihor.
Conform procedurilor, DSVSA Bihor a luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a complexului de vânătoare şi exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localitățile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.
Focare stinse
Prin activitățile desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, au fost stinse, până la data de 01.03.2019, 21 de focare de PPA, din șapte localități ale județului, respectiv Sălard ( cinci focare), Sântimbreu (un focar), Cauaceu (un focar), Albiș (cinci focare), Olosig (opt focare) și Sânnicolau de Munte (un focar). În continuare se desfășoară activități specifice necesare stingerii focarelor și în celelalte localități afectate.
Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
„Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane”, a precizat directorul DSVSA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!