În baza buletinulor de analiză emise de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (IDSA) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA), în județul Bihor, au fost confirmate în prezent 39 de focare de pestă porcină africană (PPA). Conform Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor pesta afectează porcinele la nivelul unor exploatații nonprofesionale, diagnosticate în 14 localități: Crestur, Olosig, Cherechiu, Sânicolaul de Munte, Abrămuț, Albiș, Galoș Petreu, Făncica, Silindru, Sălard, Sântimbreu, Sălacea, Cubulcut și Cauaceu.
Un focar de PPA afectează porcii mistreți din „Fond vânătoare 9 Cubulcut”, localitatea Cubulcut.
Numărul total de animale afectate de boală în aceste focare este de 406 capete porcine domestice și un mistreț. La acest efectiv se adaugă un număr de 1072 capete porcine domestice din gospodăriile individuale/fermele din satul Abrămuț – comuna Abrămuț, satul Albiș – comuna Buduslău și satul Olosig din orașul Săcuieni, unde în cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire și combatere dispuse de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor, prin Ordin al Prefectului Județului Bihor s-a dispus aplicarea măsurilor de ucidere preventivă
Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
„Toți proprietarii exploatațiilor de porcine din județul Bihor în care s-au dispus măsuri zoosanitare de combatere a PPA până în luna august 2018, au fost Integral despăgubiţi. Valoarea totală a sumelor virate de către DSVSA Bihor în conturile acestor proprietari fiind de 947 620 lei. Pentru proprietarii exploatațiilor afectate începând cu luna octombrie 2018, dosarele de despăgubire sunt în curs de soluționare”, se arată în comunicatul remis de DSVSA Bihor.
Reprezentantul instituţiei, directorul Remus Moţoc, spune: „ conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localitățile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate”.
DSVSA Bihor reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.
Scuze şi acuze
Urmare a apariției în spațiul public a unor informații incorecte spun inspectorii sanitari veterinari bihoreni, referitoare la evoluția pestei porcine africane (PPA), DSVSA Bihor a ţinut să facă câteva precizări.
„DSVSA Bihor nu a emis nici un act sanitar-veterinar de stingere oficială a bolii, nici nu a informat despre stingerea focarelor de PPA din județul Bihor. Aceste afirmații sunt confirmate de cele 10 comunicate de presă postate pe site-ul oficial al DSVSA Bihor și remise către toate instituțiile mass media din județ. De asemenea, pe site-ul oficial al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor sunt postate cel puțin săptămânal comunicate de presă privitoare la actualizarea informațiilor referitoare la evoluția pestei porcine africane în România”, se arată în comunicatul DSVSA.
Tot în acest document instituţia face refereire la latul că până la această dată DSVSA Bihor, nu are în evidență evoluția unor focare de PPA în satul Hodoș, și în consecință nu a desfășurat activități de asanare a focarelor de PPA în satul Hodoș. În ce privește măsurile specifice zoosanitare dispuse de către Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor, în scopul combaterii și prevenirii apariției pestei porcine africane, acestea sunt în corespondență cu prevederile legale, naționale și comunitare în vigoare.
De asemenea, DSVSA Bihor, nu are în evidență, informații referitoare la evoluția unor suspiciuni a pestei porcine africane nici în estul județului sau vecinătatea orașului Aleșd. „Nu au fost expediate probe recoltate de la porcinele originare din zonele menționate anterior către I.D.S.A. în vederea confirmării pestei porcine africane”, precizează directorul DSVSA Bihor, Remus Moţoc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!