În cursul anului 2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor a desfășurat mai multe campanii de control. Una dintre acestea a avut ca scop identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată în domenii susceptibile utilizării frecvente a acesteia. Este vorba de construcții, protecție și pază, service auto, depozite, comerț – lanțurile de aprovizionare (încărcare-descărcare), notariate, birouri avocatură și de arhitectură.
„Identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare şi stabilirea măsurilor pentru diminuarea consecinţelor sociale şi economice ale acestui fenomen, au impus intensificarea activităţilor de control în domeniul relaţiilor de muncă. Controalele s-au efectuat inopinat, atât ziua cât şi noaptea, în zilele lucrătoare, dar şi în zilele de repaus săptămânal”, ne-a informat Marius Rotar, inspectorul șef al ITM Bihor.
Din totalul de 5.596.600 lei amenzi aplicate în cursul anului 2021, 4.475.000 lei au fost amenzi pentru muncă fără forme legale, ceea ce reprezintă 80% din totalul amenzilor aplicate. În cursul anului 2021 au fost depistate un număr de 380 de persoane care desfăşoară muncă nedeclarată.
[eadvert]
Profilul activităţii angajatorilor depistaţi că folosesc forţa de muncă fără forme legale de angajare este diversificat, fiind identificate în principal în domeniile: construcţii, transporturi rutiere, alimentaţia publică, fabricarea de mobile, cultivarea fructelor, lucrărilor de pardoseli și placare pereți, comerț cu amănuntul al îmbrăcămintei, comerț cu ridicata al materialului lemnos, activități de arhitectură, activități de protecție și garda, facilitate de cazare pentru vacanțe, lucrări de vopsire și zugrăveli, fabricarea înghețatei, comerț cu ridicata a legumelor și fructelor.
Alte campanii
O altă campanie derulată de ITM Bihor în 2021 a avut în vedere verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu, telemunca, decalarea programului de lucru de către angajatorii cu un număr mai mare de 50 de salariați. Au fost efectuate opt controale fiind aplicate două avertismente.
Altă campanie a vizat verificarea respectării prevederilor legale cu privire la condițiile de funcționare și procedura de înregistrarea agenților de plasare forță de muncă în străinătate. S-au efectuat 20 controale, patru angajatori fiind sancționați cu 11 sancţiuni, din care două amenzi, în cuatum de 17.000 lei.
Altă campanie a vizat modul de respectare de către angajatori a muncii cu zilieri. S-au efectuat 24 controale fiind sancţionați opt angajatori, cu patru amenzi, în cuantum de 32.000 lei și cinci avertismente.
O campanie națională a avut în vedere munca temporară. În 2021 s-au efectuat 23 controale, aplicându-se cinci sancţiuni, din care patru amenzi în cuantum de 60.000 lei.
Altă campanie națională a vizat activitatea de poștă și curierat. În semestrul I 2021 s-au efectuat cinci controale. Au fost aplicate 12 sancţiuni, din care o amendă în cuantum de 5.000 lei, fiind dispuse nouă măsuri pentru intrarea în legalitate.
În semestrul II 2021, au fost verificați 14 angajatori, din care patru controale s-au desfășurat în ziua de sâmbătă. S-au aplicat nouă avertismente.
În cursul anului 2021 a avut loc și o acțiune de identificare şi combatere a cazurilor de muncă nedeclarată în domeniul prestărilor de servicii, efectuându-se 2003 controale. Au fost sanctionați pentru combaterea cazurilor de munca nedeclarata in domeniul prestarilor de servicii 168 de angajatori, aplicându-se 181 sancţiuni, din care 113 amenzi în cuantum de 4.475.000lei și 28 avertismente, fiind dispuse 325 măsuri pentru intrarea în legalitate.
În cursul anului 2021 s-au efectuat 1960 controale care au vizat verificarea angajatorilor cu privire la registrul general de evidență a salariaților.. Au fost sancţionaţi 652 agajatori, aplicându-se 928 sancţiuni, din care 15 amenzi, în cuantum de 62.500 lei. Pentru deficienţele constatate au fost dispuse un număr de 413 măsuri cu termene exacte de indeplinire.
Tot în 2021 s-a derulat o acțiune de informare și verificare a modului în care angajatorii respectă prevederile Legii dialogului social. S-au efectuat 58 controale, pentru deficienţele constatate fiind dispuse șase măsuri cu termene exacte de indeplinire.
Trimite articolul
XNu mai bine s-ar incuraja munca in orice fel, insa taxata si la lumina zilei, printr-o legislatie mult mai “prietenoasa” ?
Ne-am lamurit cu “legislatorii” lu’ peste care n-au muncit vreo ora la viata lor.
S-au schimbat vremurile, bată-le Dumnezeu !
Pe vremuri , lucrau câteva sute de negrii la câte un alb, acum mii de albi lucrează la negru.
Da pe cei care muncesc la gri cand in vedeti? Eu cat am muncit in Oradea la patron intotdeuna aveam minimul pe economie pe cartea de munca si diferenta cash, in Bihor munca la gri e sport national. Am zis ceva odata la ITM si doamna foarte recalcitranta mi-a zis unu ca trebuie sa fac reclamatie dar sa si dovedesc si doi ca va trebui sa platesc din urma impozitul pe sumele castigate la negru asa ca mai bine mucles.
după buget…. 300 de termoparlamentari…