De la debutul programului de bugetare participativă și până în prezent au fost selectare 37 de proiecte propuse de orădeni, care au primit finanțare de la bugetul local. În 2017, când a fost lansat programul, au fost selectate 10 proiecte.
[eadvert]
Tot zece proiecte au fost selectare și în 2018. Dintre acestea, 10 au fost finalizate, astfel: Digitalizare la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”; Amenajare pistă de alergare din tartan în parcul Salca; Amenajare parc destinat (și) copiilor cu dizabilități în Ioșia; Sala Multifuncțională la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea; Modernizare Piața Tineretului din Velența; Bike-sharing; Coridor verde în Cartierul Grigorescu; Iluminarea LED a trecerilor de pietoni nesemaforizate; Amenajare parc si spatii publice în Cartierul Tineretului; Extinderea accesului pe Malul Crișului: Silvaș – Făcliei. „La 3 dintre acestea s-a renunțat întrucât, în urma analizelor tehnice de fezabilitate, situației juridice sau a corelării cu alte investiții publice, s-a constatat imposibilitatea implementării lor”, a transmis Primăria Oradea.
Este vorba de: Reabilitare Casa de Cultură Podgoria; Parc Etnografic la Colegiul Național „Onisifor Ghibu”; Spațiu pietonal – acces din str. Matei Basarab la Grădina Zoologică. Alte patru proiecte se află în diferite faze de execuție: modernizarea Parcului Petofi, construirea parcării supraetajate a Spitalului Clinic Județean Bihor, realizarea unui parc de recreere și sport în cartierul Episcopia și modernizarea ștrandului Ioșia, potrivit sursei citate.
Pentru 3 proiecte nu au fost contractate documentații tehnice, fiind în analiză mai multe variante de implementare: Reamenajare Cimitir Neolog Evreiesc în Oradea cu scop turistic; Monument „Meridianul Zero” în Cetatea Oradea; Reabilitarea și refuncționalizarea turnului de apă din Oradea, de pe str. Lacul Roșu.
Stadiul proiectelor selectate în 2023
În a treia sesiune au fost selectate 17 proiecte dintre care unul a fost și finalizat: – Digitalizare/Debirocratizare prin RPA UiPath, respectiv Primăria Oradea a implementat proiectul Digital Oradea, care integrează soluții de digitalizare și debirocratizare. Alte cinci proiecte sunt în lucru: Program de plantare arbori din specii autohtone, procedura fiind în curs de achiziție.
Campanie de plantare este programată în toamna lui 2023; Reamenajare spatiu de recreere zona Carpați- Demostene Botez- Constantin Brâncuși. Proiectarea este în curs, urmează consultare publică, execuția fiind estimată în 2024; Reabilitare și modernizare bază sportivă existentă – zona str. Sovata, nr. 60. A fost contractată proiectarea și execuția lucrărilor.
În prezent se realizează etapa de proiectare; Amenajare prin acoperire elastică a trecerilor la nivel cu liniile de tramvai – intersecție Dacia- Corneliu Coposu. Lucrarea este în curs de licitație. Estimarea pentru realizarea propriu-zisă: toamna lui 2023; Aplicaţie digitală cu „Programe culturale şi evenimente sportive” în Oradea. Este în curs de realizare noul site al Municipiului Oradea, care va integra secțiune dedicată programelor culturale și evenimentelor din oraș.
11 proiectele selectate în sesiunea din 2022 sunt în faza de elaborare a documentațiilor tehnice:
⦁ Valorificarea turistică a moștenirii istorice a toponimiei centrului protejat;
⦁ Extindere parc și amenajare plajă naturală în zona Silvaș;
⦁ Covor vegetal pe linia de tramvai; tronson strada Transilvaniei- Pod CFR;
⦁ Extindere piste de ciclism în vederea tranziției la un oraș verde- traseu Orășelul Copiilor- ZOO;
⦁ Pictură murală colectivă împreună cu locuitorii Oradiei – Pod Ferdinand;
⦁ Street Art sau cum transformăm un zid plictisitor- parcare str. Tudor Vladimirescu;
⦁ Atracție turistică – Oradea în miniatură, Parcul 1 Decembrie;
⦁ Amenajare spațiu de recreere – Ceyrat Prima Universității;
⦁ Amplasare radare de viteză fixe pe bvd. Nufărul, Cantemir, Ștefan cel Mare, Dacia;
⦁ Amenajarea unui parc destinat animalelor de companie în zona blocurilor ANL Balogh Istvan;
⦁ Trecere de pietoni și praguri pentru limitarea vitezei în cartierul Ceyrat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!