UPDATE 203 localități (din 348 inițial) se confruntă cu avarii la rețelele electrice: 18 de linii de medie tensiune, 364 de posturi de transformare și 12 stâlpi de medie tensiune.
În 5 localităţi (Rieni, Petrileni, Păntăşeşti, Curăţele, Drăgăneşti) s-au produs avarii la imobile, fiind afectate majoritatea gospodăriilor (acoperişuri luate de vânt).
Un bărbat și o femeie, ambii în vârstă de 23 de ani, au fost răniți în timp ce se aflau pe raza comunei Poieni. Femeia, care prezenta o plagă contuză frontală și bărbatul, suspect de fractură de gleznă, au fost asistați de către echipajul de pompieri militari paramedici din cadrul Stației Aleșd și transportați la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea.
Un număr de 35 de persoane s-au prezentat direct, fără a apela sistemul unic 112, la Camera de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal Beiuș. Dintre acestea, 17 nu necesită internare, 3 au fost internate, 4 sunt transportați la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Oradea de către echipajul care încadrează autospeciala de victime multiple din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea și 12 sunt investigați medical în momentul de față. Niciuna dintre persoane nu prezintă leziuni care să le pună viața în pericol.
38 de unități administrativ – teritoriale afectate (copaci și stâlpi de electricitate căzuți, acoperișuri avariate): Oradea, Beiuș, Ștei, Nucet, Vașcău, Aleșd, Buntești, Drăgănești, Tărcaia, Finiș, Sâmbăta, Holod, Dobrești, Pocola, Uileacu de Beiuș, Remetea, Răbăgani, Căbești, Pomezeu, Curățele, Budureasa, Lunca, Pietroasa, Roșia, Criștioru de Jos, Cărpinet, Câmpani, Bulz, Rieni, Aușeu, Vadu Crișului, Ceica, Husasău de Tinca, Toboliu, Bratca, Șuncuiuș, Popești, Lazuri de Beiuș).
În 7 unități administrativ-teritoriale (Ștei, Buntești, Rieni, Vașcău, Pietroasa, Drăgănești și Lunca) au fost afectate clădirile a 18 unități școlare, cursurile fiind suspendate în cursul zilei de luni în școlile respective.
Duminică seara, începând cu ora 20:00, a avut loc şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocată în scopul stabilirii măsurilor de preîntâmpinare, limitare și înlăturare a efectelor negative provocate de fenomene meteorologice periculoase.
Potrivit comunicatului ISU Crișana, în cadrul şedinţei, conduse de domnul subprefect Ion Iulius Delorean, a fost analizată situaţia existentă la nivelul judeţului, au fost prezentate atenționările/avertizările meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie şi s-au dispus măsuri specifice, necesare gestionării corespunzătoare a situaţiilor de urgenţă produse ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice/hidrologice menţionate.
Pagube multiple
În acest context, a fost precizat faptul că, până la ora convocării şedinţei extraordinare, în urma precipitaţiilor abundente, a vântului puternic cu aspect de vijelie şi a descărcărilor electrice manifestate în intervalul orar 16.00 – 18.00, s-au înregistrat următoarele efecte:
- Au fost afectate 37 de localitați (copaci și stâlpi de electricitate căzuți, acoperișuri avariate): Aleşd, Cîmpani, Oradea, Rieni, Valea Mare Criş, Băiţa, Delean, Padiş, Rogoz, Varviz, Beiuş, Drăgăneşti,Păntăşeşti, Salonta, Vaşcău, Beznea, Dudeşti, Petrileni,Stâna de Vale, Vârtop, Brădet, Finiş, Pietroasa, Şuncuiuş, Vintere, Budureasa, Lunca, Pocola, Tărcaia, Ceişoara, Măgura, Ponoare, Vadu Crişului, Cheresig , Miersig, Remeţi și Valea Brătcuţei;
- 9 drumuri au fost blocate parțial sau total de copaci căzuți, dintre care 2 naționale, 5 județene și 2 comunale;
- 3 imobile au fost inundate;
- În 5 localităţi (Rieni, Petrileni, Păntăşeşti, Curăţele, Drăgăneşti) s-au produs avarii la imobile, fiind afectate majoritatea gospodăriilor (acoperişuri luate de vânt);
- Avarii la reţele electrice: 25 de linii de medie tensiune și 526 de posturi de transformare;
- O avarie la infrastructura căii ferate (copac căzut peste calea ferată).
Turiși blocați
Sute de turiști au rămas blocați în Coada Lacului și Stâna de Vale după ce zeci de copaci au căzut pe carosabil.
La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Crișana” al județului Bihor au fost înregistrate peste 110 apeluri pe numărul de urgenţă 112, fiind mobilizate forţe şi mijloace de la nivelul subunităţilor, respectiv ale Detaşamentului 1 şi 2 Pompieri Oradea, Secţiei de Pompieri Beiuş, Staţiilor de Pompieri Aleşd și Ștei , utilizând un număr de 12 autospeciale de intervenţie şi peste 40 de cadre militare.
De asemenea, în sprijinul forţelor de intervenţie au fost mobilizate resurse din cadrul Inspectoratului de Poliție Bihor, Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă, Electrica şi C.F.R.
Acţiunile de intervenţie la faţa locului sunt coordonate de către inspectorul şef – colonel Caba Sorin. Până la acest moment nu s-au înregistrat victime.
Recomandări
„Având în vedere avertizările de cod galben și portocaliu de vijelii și vânt puternic, recomandăm cetățenilor ca pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice prognozate, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică. De asemenea, pentru limitarea posibilor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate”, transmite căpitan ISU Crișana, Camelia Roșca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!