Ziua de 29 iulie, este una aniversară. Ne așteptăm ca aniversările să aibe conotația sărbătoririi, a bucuriei însă cele de mai jos conțin și vești triste pe lângă cele bune. Cu trecerea a 365 de zile, puțini ne mai amintim că exact în urmă cu 1 an, pe 29 iulie 2014, inundațiile din sudul țării au răsturnat viețile a mii de români, unii au murit, 99 de case au fost distruse și alte 1163 avariate. Victimele, sinistrații cu siguranță nu vor să-și aducă aminte de atare eveniment după multa spaimă și suferință îndurate. N-au nimic de aniversat… Și totuși, ea, aniversarea este important a fi adusă în atenția noastră.
Se poate totuși împărtăși o veste bună: asociația Bunul Samaritean Beiuș a sprijinit de 12 luni încoace partenerii săi locali în sud și are noutăți la acest moment aniversar trist: 3 case noi construite de la zero, alte 2 în construcție cu fundațiile terminate. Aceste ultime 2 plus alte 5 pentru care e nevoie de resurse și voluntari vor completa angajamentul de 10 case parte a campaniei “Români pentru Români” derulat de asociație și partenerii săi în intervalul 2014-2016. Familiile Ștulă, Cighir ori Zanfir au acum un acoperiș sigur deasupra capului. Michelin România sau Siniat și din Bihor – SC Desira, Candore, Merlux, Pantano -, Generația Altfel din Alba sunt doar câteva nume de sponsori ce au făcut deja o diferență fundamentală în viața acestora. “Mulțumesc bihorenilor alături de voluntarii din Alba Iulia și de marile companii din București pentru implicare. Solidaritatea transcarpatică respectiv pan-europeană cu victimele diluviului din 2014 a fost una concretă, practică, cu impact pentru toată viața.” a spus Adrian Ciorna, președintele asociației beiușene.
S-au alăturat campaniei nu numai companii dar și persoane fizice, biserici, școli și a existat concursul benefic al autorităților locale. Sărăcia acestor localități și administrații locale izolate ori lipsa resurselor desemnate a limitat însă propriul lor efort. De aceea a fost vitală prezența asociației, a partenerilor alături de dânșii și de sinistrații din comunitățile respective. Pe 10 iulie, un proiect implementat în cadrul campaniei cu partenerul său argeșean a obținut aprecierea însuși a ambasadorului Franței, E.S. Francois Saint-Paul, prezent în Corbu, Olt, la înmânarea cheii casei familiei Zanfir. “Acest proiect – care este în fața noastră – este o dovadă solidă a eficacității parteneriatului franco-român care merge dincolo de activitățile de afaceri. Felicit din toată inima echipele de voluntari Michelin care au dăruit timpul lor și au pus suflet în această realizare”a remarcat domnul ambassador.
Veşti triste
Însă veștile triste persistă și ele după 365 de zile… Familii necăjite în satele afectate din județele Vâlcea, Argeș, Teleorman ori Gorj mai așteaptă ajutor. Locuiesc în containere modul încinse de temperatura de 34-39°C. Iarna ce a trecut, condensul curgea pe pereții acelorași adăposturi temporare. Unei familii, Lăcraru, i s-a născut al treilea copil în perioada locuirii în container – cine ar anticipa asta pentru sine și noul său născut? Iar toamna și iarna nu sunt departe în termeni de timpi de reconstrucție ori reparații capitale de locuințe…Iată de ce e nevoie de sprijin în continuare! Asociația beiușeană nu este decât o voce, un mijlocitor pentru acești oameni. Publicul larg este cu adevărat speranța acestor necăjiți, public cu rol de bun samarinean. Contribuțiile financiare pot fi făcute în contul IBAN RO83 RNCB 0034 0218 0285 0001, deschis la BCR, sucursala Beiuş pe numele asociației, cu desemnarea “campania Români pentru Români”. Alternativ, materiale de construcție, servicii, scule de mână și electrice, schele și alte echipamente pot fi donate. Sprijinul astfel alocat ar fi singurul mod decent de a celebra o aniversare atât de neobișnuită.
Pentru orice informații, nu ezitați să ne contactați la adrian.ciorna@yahoo.com, 0722-684679.
Citiți principiile noastre de moderare aici!