Prezent la Oradea în calitate de candidat al Mişcării Populare pentru europarlamentare, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi a răspuns întrebărilor JB privind situaţia geo-politică.
Baconschi crede că România trebuie să se pregătească şi de un scenariu pesimist, în care cei circa 350.000 de etnici români/moldoveni declaraţi în Bucovina de Nord, azi în Ucraina, ar cere azil în UE. „În următoarele două luni ne-am putea trezi cu un flux de refugiaţi. Va trebui să cerem asistenţa UE pentru a face faţă acestei probleme”, avertizează Baconschi.
Fostul şef al diplomaţiei române susţine că „Moscova duce peste graniţă trupe înarmate până în dinţi, dar fără însemne militare”, pentru a evita organizarea alegerilor prezidenţiale în Ucraina, pe 25 mai şi, implicit, instaurarea unei puteri legitime noi, pro-europeană.
Pentru Baconschi este clar că „Rusia a înghiţit Crimeea încălcând toate regulile de drept internaţional printr-un război hibrid”. „Încearcă să cloneze în diverse regiuni ale Ucrainei scenariul din Crimeea. Şi anume, că nu ar fi vorba despre o anexare militară, ci de dreptul la autodeterminare a unor populaţii rusofone sau care nu ţin la integritatea teritorială ucraineană. Astfel, s-ar crea republici autonome, controlate total de Moscova”, previzionează sursa citată.
Totuşi, Teodor Baconschi susţine că integritatea teritorială a României nu este în pericol, iar ţara noastră nu poate interveni peste hotarele sale: „România nu are nici interesul, nici capacitatea, nici mandatul nord-atlantic de a interveni ca actor izolat în acest conflict de graniţă UE/NATO cu spaţiul estic tampon dintre Rusia şi NATO. Nu trebuie să intervenim de capul nostru”.
„Ştampila” din Paris…
Fostul ministru şi ambasador în Franţa recunoaşte că duce încă povara „ştampilei” ce i s-a aplicat în cazul voturilor masive din secţia de votare de la Paris, de la alegerile prezidenţiale din 2009. „Sunt calomnii. Nimic nu s-a probat. Sunt cu conştiinţa împăcată. Eu nu eram în comisia secţiei de votare, ci erau reprezentanţi ai tuturor partidelor. Aceştia au şi semnat procesul-verbal la sfârşitul scrutinului. BEC, la solicitarea mea, a emis ulterior un act care a arătat că nu s-a semnalat nicio neregulă”, transmite Baconschi, care aşteaptă acum finalizarea unui proces civil prin care să se certifice că este curat… Fostul guvernant arată cum în 2007, la ambasada de la Paris ar fi votat 3.900 de persoane pentru prima suspendare a lui Băsescu, iar în 2009 au fost 3.700 de votanţi. În 2007, ambasador era Sabin Pop, fost consilier diplomatic al lui Adrian Năstase.
Teodor Baconschi recunoaşte că este băsist şi că a plecat din PDL pentru că „PDL Blaga s-a rupt de programul preşedintelui Traian Băsescu”. Program care, crede Baconschi, înseamnă în primul rând promovarea statului de drept. De altfel, băsistul Baconschi nu consideră că preşedintele Băsescu a încălcat Constituţia purtând un tricou prin care îşi îndeamnă susţinătorii să voteze PMP. „Electoratul preşedintelui Băsescu este invitat să sprijine PMP la vot. Crede că acest îndemn va da un scor bun PMP”, speră el. Potrivit lui Baconschi, preşedintelui nu i-ar fi interzis explicit, prin Constituţie, să se implice în campania electorală a unui partid, ci doar să medieze între instituţiile statului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!