Piața construcțiilor a fost zguduită în ultimul an de majorări ale prețurilor la materiale, cu procente de până la 250%-300%, în ceea ce privește lemnul prelucrat. Potrivit unui studiu făcut de think.ing.com, se așteaptă ca prețurile materialelor de construcții să nu scadă înainte de vara anului viitor, mai ales la ciment.
[eadvert]
Majorările, care au cauzat probleme mari și în România, au venit în contextul pandemic, ducând la deficiențe în lanțurile de distribuție. Ca urmare a acestor creșteri de prețuri, constructorii au solicitat autorităților să intervină, altfel vor fi nevoiți să oprească lucrările făcute din bani publici. În consecință, în luna august a fost aprobată OUG 15/2021, prin care se pot ajusta costurile proiectelor de investiții făcute integral sau parțial din fonduri publice.
Aceste ajustări se aplică doar contractelor care nu conţin clauză de ajustare și care sunt în derulare la data intrării în vigoare a OUG. Reglarea se face prin aplicarea unui coeficient de ajustare la costul materialelor, pe baza căruia s-a fundamentat preţul contractului și în baza unei cereri făcute de constructor.
Presiune pe buget
Ajustarea se aplică unui număr de 17 proiecte finanțate de Consiliul Județean Bihor. Cheltuielile județului cu ajustarea contractelor se ridică la peste 35 de milioane de lei, adică peste 7 milioane de euro. În condițiile în care sumele alocate pentru proiectele în derulare erau de peste 458 de milioane de lei, după reglarea costurilor, totalul alocat va fi de aproape 500 de milioane de lei.
„Această ordonanță este binevenită, pentru că fără cadrul juridic pentru a actualiza contractele care se află în execuție, unele proiecte ar fi blocate. Din punct de vedere al Consiliului Județean, această realitate, care din păcate nu e doar la noi, de creștere explozivă a prețurilor la materiale, nu ne vine deloc bine. Avem un portofoliu de proiecte care forțează la maximum bugetul de care Consiliul Județean poate dispune. Și când lucrezi cu maximum posibil, dacă se mai adaugă ceva, nu e ușor de dus”, ne-a explicat Mircea Mălan, vicepreședinte al CJ Bihor.
Cu toate astea, vicele susține că nu se va opri atragerea unor finanțări noi, pentru proiecte care să ajute la dezvoltarea județului.
„Este o situație dificilă, însă ne adaptăm și mergem înainte”, a declarat Mălan.
El a precizat că s-au purtat avut în permanență discuții cu constructorii, pentru a putea depăși aceste probleme. Mălan a confirmat că deja au fost încheiate actele adiționale de majorare a prețurilor cu unii constructori, urmând ca în perioada următoare să fie încheiate și cu alții.
„Dacă nu se face ceva, dacă nu s-ar fi creat acest cadru legal, ne puteam afla în imposibilitea de a realiza până la capăt unele investiții”, a subliniat reprezentantul CJ Bihor.
Ce spun constructorii
Situația actuală a avut consecințe asupra constructorilor și asupra proiectelor în desfășurare. În cazul CJ Bihor, niciun proiect nu a fost abandonat sau întrerupt din cauza creșterii prețurilor la materiale. Reprezentanții firmelor de construcții spun că ordonanța dată de Guvern i-a ajutat, însă în cele mai multe cazuri nu suficient.
„Din punctul meu de vedere, eu zic că este ceva, o măsură binevenită, dar nu rezolvă în totalitatea problema. În cazul proiectului meu, unde folosesc foarte mult lemn, aceste ajustări nu au acoperit în totalitate creșterile de prețuri”, a explicat Adrian Popa, reprezentantul firmei SC AD West Construct SRL, cea care reabilitează Cabana Vadu Crișului. El a adăugat că per total, creșterea costurilor datorată scumpirii materialelor de construcții ar veni undeva la 42%, iar prin formula de ajustare din ordonanță, constructorul va primi în jur de 15% per total proiect. „La cabană folosim foarte mult lemn. Lemnul nefinisat s-a scumpit cu 100%, iar cel finisat cu până la 300%”, a precizat constructorul.
„Vom duce lucrarea la bun sfârșit, nu s-a pus problema să renunțăm”, a adăugat Popa.
El spune însă că la proiectele noi, firma adaugă o clauză specială, pentru că nu își poate asuma prețul ofertat până la finalul contractului, în condițiile actuale.
Reprezentantul Construcții Erbașu Transilvania, Călin Roman, a spus că firmele de construcții trebuie să își asume aceste creșteri de prețuri. Unele vor face față, cele mai multe nu, mai ales dacă prețurile vor continua să crească.
„Cei care nu rezistă unor astfel de pierderi vor bloca unele contracte”, a precizat Roman.
Unii vor ajunge în instanță, unde vor încerca să își recupereze pierderile, alții vor intra în insolvență.
„Creșterea prețurilor la energie și petrol va avea impact și asupra materialor de construcții. E un trend mondial greu de controlat și este foarte greu să ofertăm în aceste condiții. Este posibil ca unele proiecte bugetate la limită să nu primească ofertanți, cum s-a și întâmplat de altfel în ultimele luni. Nimeni nu e de vină, nu e ceva ce poate fi prevăzut. Se pot continua măsurile luate până acum prin ordonanță, care trebuie completată și corectată, întrucât s-a văzut în momentul aplicării ei că sunt câteva lacune. Nu este posibil să controlezi prețurile, nu ai cum, piața e globală, se mișcă așa cum vrea ea. Trebuie să ne adaptăm, ca să nu rămână proiectele blocate”, a completat Roman, care a adăugat că nici firmele mari de construcții din țară nu sunt suficient de mari pentru a-și asuma în permanență astfel de pierderi.
Creșteri de preț
Conform statisticii realizate de eDevize (operator independent de programe de procesare devize), prețurile materialelor de construcții au înregistrat următoarele creșteri:
Materiale – 15.06.2020 – 15.06.2021
Beton C20/25 – 12,2%;
Otel beton – 17,5%;
Ciment – 11%;
Cupru – 33,2%;
Lemn – 38,9%.
Exemple de creșteri transmise la sfârșitul lunii mai 2021 de către asociațiile profesionale din domeniul construcțiilor:
Polistiren expandat EPS 120 – creștere până la 58%;
Polistiren extrudat – creștere până la 14%;
Oțel beton nefasonat – creștere până la 59%;
Ciment – creștere până la 15%
Trimite articolul
XTrec la stat nu umplu sac cu magia de umflat.
De cele mai multe ori lucrările din bani publici sunt de cele mai multe ori umflate de 2-3 ori fata de valoarea reala în comparație cu lucrările din bani privați, dar constructorii s-au obișnuit sa câștige bani mulți din lucrările cu bani publici, dar s-au obișnuit sa se planga tot timpul și sa ceara majorarea prețului lucrării de multe ori în complicitate cu primarii sau directorii instituțiilor publice care de f. multe ori sifoneaza banii publici.
era de asteptat…buzunarul constructorilor lui Bolojan e foarte larg
Eu nu le-as da nimic.