Ministrul Educației, Ligia Deca, a dezvăluit că programul național „Masă Sănătoasă” va fi extins pentru a cuprinde cel puțin 1.000 de școli, eliminându-se astfel limita maximă anterior impusă. Această decizie are ca scop utilizarea eficientă a fondurilor alocate și asigurarea unei alimentații sănătoase pentru cât mai mulți elevi.
[eadvert]
Potrivit declarațiilor ministrului Deca, modificările propuse la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 115/2023 vor permite includerea unui număr mai mare de unități de învățământ în programul „Masă Sănătoasă”. Această schimbare vine în contextul în care multe școli mici erau deja incluse în program, atingându-se astfel pragul maxim de 1.000 de unități de învățământ.
„Avem multe școli mici care sunt puse pe listă în programul «Masă sănătoasă» și atunci atingem pragul de 1.000 de școli, fără să atingem pragul maxim de număr de beneficiari. Vrem să corectăm acest lucru, să nu mai fie maximum 1.000 de școli, să fie minimum 1.000 de școli, ca să putem să cheltuim toți banii pe care îi avem”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-o conferință cu directorii de școli și inspectorii școlari.
32 de școli din Bihor
Inspectorul școlar Florin Negruțiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a confirmat că 32 de unități de învățământ din județul Bihor au fost propuse în acest program extins.
„Noi am avut incluse 9 școli din Bihor în acest program. Au mai fost adăugate 18, plus cinci de rezervă, într-o ordine pe care am stabilit-o după aplicarea criteriilor care sunt cuprinse în metodologie. Majoritatea sunt din mediul rural”, a spus inspectorul Florin Negruțiu.
Potrivit acestuia, unul dintre principalele motive pentru modificarea limitării la 1.000 de școli este facilitarea accesului la program a preșcolarilor și elevilor din comunitățile dezavantajate socio-economic și/sau în mediul rural, unde este cea mai mare nevoie de sprijin pentru asigurarea unei alimentații sănătoase pentru elevi.
În plus, prin eliminarea acestei limite, se deschide posibilitatea implementării programului într-un număr mai mare de unități de învățământ, iar numărul de beneficiari va fi stabilit în funcție de bugetul alocat în anul 2024.
Guvernul Ciolacu a amânat până pe 1 ianuarie 2025 aplicarea prevederii din Legea învățământului preuniversitar referitoare la acordarea mesei sănătoase pentru cel puțin 1.000.000 de beneficiari direcți, în scopul sprijinirii participării la educație a tuturor copiilor.
În prezent, conform datelor oficiale, în cele 450 de școli deja incluse în program pentru anul 2024, sunt aproximativ 181.253 de beneficiari.
Programul „Masă sănătoasă” se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar, și implică acordarea cu titlu gratuit, zilnic, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!