Jurnal bihorean anunţa zilele trecute că Spitalul Municipal Curteanu a intrat joi în carantină fiindcă 17 bihoreni, copii şi adulţi, neînrudiţi, din diferite zone ale judeţului, au contractat infecţie cu salmonela. Vineri, alţi patru copii au fost supuşi probelor de laborator, tot cu salmonela. Duminică la prânz, numărul persoanelor cu salmonela depistate urcase la 32. Doctorii spun că cei 32 de pacienţi au vârsta cuprinsă între şase săptămâni şi 84 de ani, provin din familii diferite, cei mai mulţi locuiesc la oraş (sunt din diferite localităţi ale judeţului) şi majoritatea sunt de genul feminin.
Trei ipoteze
Iniţial s-a presupus că bacteria provine de la bucătăria spitalului. La Curteanu există acum doar bucătăria unde se prepară laptele pentru sugari, iar pentru ceilalţi bolnavi mâncarea e adusă de la bucătăria Spitalului de Neuropsihiatrie.
Cercetările medicilor epidemiologi de la Direcţia de Sănătate în cazul celor 32 de pacienţi internaţi la Curteanu sau care s-au prezentat la ambulatoriul spitalului pentru alte afecţiuni şi au fost depistaţi cu salmonela, au condus vineri şi spre laboratorul unităţii.
Ultimele informaţii arată că cei 21 de pacienţi ar fi putut să fie infectaţi cu salmonela cu implicarea laboratorului unităţii, probele analizelor lor putând fi contaminate.
A doua ipoteză este că salmonela a fost adusă în spital de la un bolnav sau însoţitor sau un cadru medical sau nemedical din unitate. A treia ipoteză: salmonela a ajuns în spital de la Centrul de Primire Urgenţe sau bucătărie.
Aceeaşi tulpină de salmonela
Inspectorii DSP continuă ancheta medicală pentru a fi siguri de sursa de infecţie. 7 experţi în epidemiologie de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor lucrează de joi non-stop pentru depistarea sursei şi pentru prelevare de probe din potenţialele locaţii de unde s-a răspândit infecţia. Totodată, toţi angajaţii de la Curteanu (câteva sute) sunt chemaţi pe rând, la laboratorul DSP, pentru analize.
Dr. Marius Pîrcioagă, directorul DSP, care supraveghează ancheta medicală, a declarat că cei şapte experţi din DSP au stabilit clar că nu e vorba de nicio toxiinfecţie alimentară şi că e sigură infecţia cu salmonela. Mai mult, medicul spune că toţi pacienţii au fost depistaţi cu aceeaşi tulpină „BO” de salmonela.
Din fericire, toţi cei 32 de bolnavi au forme uşoare şi medii de boală digestivă cauzată de infecţia cu salmonela, a relatat dr. Pîrcioagă. Bolnavii au fost supuşi tratamentului de specialitate şi vor fi consideraţi vindecaţi după ce a treia probă consecutivă de laborator va da rezultat negativ pentru infecţia cu salmonela.
Spălatul pe mâini, important
Bacteria cu pricina se ia de la alimente contaminate şi poate provoca, în unele cazuri, chiar deces. Inspectorii sanitari au trimis recent informaţii despre prevenirea îmbolnăvirilor cauzate de infecţia cu salmonela. Cea mai importantă măsură profilactică este igiena personală riguroasă (după folosirea toaletei, înainte de masă sau de a prepara mâncarea etc). Apoi, spune directorul, alimentele trebuie preparate sau reîncălzite la peste 70 de grade şi de preferat e bine să fie consumate în timp de două ore de la preparare. Hrana trebuie ţinută în spaţii curate şi nu trebuie să aibă contact cu insecte ori rozătoare. Când ies la cumpărături, bihorenii sunt rugaţi să fie atenţi ca alimentele pe care le iau să fie din spaţii curate. Fructele şi legumele trebuie spălate îndelung sub jet puternic de apă, laptele nepasteurizat să fie fiert înainte de consum, alimentele să fie păstrate la temperaturi corespunzătoare, separat, funcţie de tipul fiecărui aliment, în aparate frigorifice.
Şi la locul de muncă, igiena personală trebuie menţinută, atenţionează dr. Pîrcioagă, care avertizează asupra obligativităţii purtării echipamentelor de protecţie în anumite domenii cum sunt spitalele. Şi deşeurile trebuie depozitate şi separate cu atenţie, adaugă doctorul.
O.Ş.
Spitalul Gavril Curteanu din Oradea este in carantina de salmonela
Citiți principiile noastre de moderare aici!