La nivel global, consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Este important ca acest fenomen să fie combătut, deoarece se estimează că, până în anul 2030, se va ajunge la o creştere a mortalităţii, de la 6 milioane, la 8 milioane de oameni în fiecare an, în special din ţările cu venituri mici şi medii.
Pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun, Organizaţia Mondială a Sănătăţii alături de partenerii săi face un apel la statele lumii pentru a creşte taxele/accizele la tutun.
Având ca structură cadru Convenţia privind controlul Tutunului, toate ţările ar trebui să utilizeze taxe şi politici de impozitare asupra produselor din tutun pentru a reduce consumul.
Cercetările demonstrează că practicarea de taxe/accize mai mari este eficientă în reducerea fumatului în rândul persoanelor cu venituri mici şi de asemenea în prevenirea fumatului pentru tineri. Creşterea accizelor determină o creştere a preţului la tutun cu 10% şi o scădere a fumatului cu aproximativ 4% în ţările cu venituri mari şi cu până la 8% în ţările cu venituri mici şi medii.
În plus, creşterea accizelor la tutun este considerată a fi cea mai eficientă măsură de control a tutunului, raportată la costuri. Raportul OMS din 2010 indică faptul că o creştere cu 50% a taxelor şi accizelor pe tutun va genera mai mult de 1,4 milioane de dolari, ca şi fond de rezervă pentru 22 de ţări cu venituri mici.
Agenţia Naţională Antidrog se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai) prin activităţi de informare-sensibilizare-conştientizare în mediul şcolar şi în comunitate, subscrise temei propuse de OMS : „ Accize mai mari la tutun, mai puţine decese şi boli!
În acest context, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor împreună cu partenerii şi voluntarii săi desfăşoară, vineri, 30 mai a.c., următoarele activităţi:
Intervalul orar: 12:00 – 14:00, locaţii:
• Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea
• str. Republicii spaţiul pietonal (în faţa Crişul Shopping Center )
• Lotus Center ( spaţiul aflat între cafenele Violet şi Pellini)
Studenţii şi voluntarii CPECA Bihor vor oferi mere şi pastă de dinţi în schimbul unei ţigări sau a unui pachet de ţigări, flyere şi afişe cu logo-ul „Accize mai mari la tutun, mai puţine decese şi boli!”
Standuri cu materiale informativ-educative: afişe şi pliante cu mesaj anitutun, sfaturi de renunţare la fumat, determinarea vârstei plămânilor şi amprenta de carbon.
PARTENERI: FACULTATEA DE MEDICINǍ ŞI FARMACIE ORADEA, ASOCIAŢIILE STUDENŢEŞTI: ASFO şi ASSO, FUNDAŢIA PROFACTUM ŞI DIRECŢIA DE SǍNǍTATE PUBLICǍ BIHOR
Citiți principiile noastre de moderare aici!