Cercetarea descoperirilor de pe șantierul parcării din jurul Catedralei Ortodoxe ar trebui să fie finalizată în aproximativ 30 de zile, conform primarului Florin Birta. Acesta spune că, în cursul săptămânii trecute, s-a deplasat la amplasament, pentru a discuta cu istoricii și arheologii specialiști: „am vorbit cu arheologii de la Muzeul Țării Crișlurilor și de la Muzeul Orașului Oradea. Din câte am înțeles, au nevoie de 30 de zile ca să facă un raport referitor la cele descoperite”.
[eadvert]
Conform edilului, lucrările la parcare nu sunt oprite, constructorii își văd de treabă evitând perimetrul delimitat de arheologi. Conform unui prima raport, descoperiri constau din „oase de origin eumană, de diferite dimensiuni, grupate (nu răsfirate) într-un singur loc. Conform specialiștilot e vorba de trei schelete situate în imediata vecinătate a urmelor unor ziduri de piatră, la o adâncime a săpăturii de 1,8 – 2m, în zona nordică a amplasamentului, între catedrală și blocul A8, sediul CEC – ului”.
Primarul consideră că municipalitatea a procedat perfect legal în privința acestei lucrări angajând, anterior șantierului, specialiști pentru supravegherea arheologică, și prin faptul că „descărcarea arheologică se face odată cu lucrarea”.
Descărcarea arheologică, înainte sau după?
Edilul a fost interpelat de opoziția locală UDMR despre modul de intervenție pentru cercetarea descoperirilor, la finalul săptămânii trecute, în Consiliul local. Consilierul local Szabo Jozsef a observat că „parcarea este în mijlocul unui sit arheologic” și că „pentru orice asemenea sit, lege prevede descarcarea de sarcină arheologică înainte de începerea lucrărilor”. „De la bun început ar fi trebuit să se știe că nu se poate face parcarea în forma dorită”, consideră el.
Consilierul l-a chestionat pe primar dacă „există sau nu certificatul de descărcare de sarcină arheologică” și unde este acesta.
În replică, primarul Birta a declarat la finalul ședinței de consiliul local că „cred că parcarea se desfășoară conform normativelor în vigoare” și că „supravegherea arheologică la care am fost obligați, am făcut-o”. „De aici până la insinua că facem lucrări ilegale e cale lungă”, e concluzia sa.
Birta a mai insistat că „noi ținem la istoria orașului nostru” și că „la final se va vedea ce s-a decoperit acolo”.
Descoperiri arheologice pe șantierul parcării subterane din Centrul Civic
Trimite articolul
XCând s-a săpat fundatia pentru catedrală, au dat la iveala numeroase oseminte umane. Eram copii și ne minunam de ele și ne plimbăm printre ele (cam asa era cu arheologia pe atunci). Fiind lângă cetate ne-am gândit ca au fost corpurile celor care au murit în lupte în decursul timpului (deși foarte probabil nu, ma gândesc ca nu le-ar fi lăsat sa se descompună lângă zidurile cetății). Oricum, cei care eram copii în blocurile din cartier în perioada aceea, puteam sa le spunem de la început constructorilor ca vor găsi oseminte umane în pământul de acolo.
-
confirm, copii fiind in acea perioada si jucandu-ne in zona pe santier, am avut aceeasi experienta.
Ca și în cazul șantierului din Piața Unirii de acum câțiva ani, probabil că și aici descărcarea arheologică va fi făcută de mântuială (pe repede înainte adică, inclusiv prin ascunderea sub preș ori declararea că ceea ce s-a adus la lumină nu are valoare arheologică), iar “supravegherea arheologică” despre care vorbea mai-marele urbei noastre a fost “asigurată” tocmai pentru că “am fost obligați” (a se adauga și “de legislația în domeniu”) – după cum recunoaște dl. Birta. Interesant este și faptul că acum nu au mai apelat la serviciile profesioniste oferite de cei de la Universitatea din Oradea (ca în cazul șantierului din Piața Unirii). Iar atunci când afirmă (cu iz de evident patriotism local; sau, mai degrabă, patriotard…) că “noi ținem la istoria orașului nostru” probabil că se referea la epoca de “mărețe realizări” ce începe de prin anul 2008 (sic!). Ziceam și eu…
După Vulcanul Bir sã le punem porfir pietonal, sã ne plimbăm bugetul.
Birta deja ai luat-o pe urmele lui bolovan ? de la un tanar ca tine aveam alte asteptari 🙁
-
Birta e o sluga. O marioneta. El executa ordine nu are voie sa gandeasca
într-o situație similară, până și slovacii au reușit să amenajeze o atracție turistică la Košice:
http://www.pamiatky.sk/en/page/vizia-ozivenia-kosickej-dolnej-brany
-
nu te duce atat de departe. intr-o situatie similara poti sa dai exemplu pozitiv chiar cetatea oradea.
-
similară până la un anumit punct, într-adevăr. Dar amprentele de fundații expuse în incinta cetății nu se găsesc în zonă de circulație rutieră, pe când amprentele clădirilor medievale din afara zidurilor sunt în cea mai circulată zonă a orașului. Și tocmai asta au rezolvat la Košice, elegant și inteligent.
-