„Nu sunt obligat să mă ocup de transportul copiilor, însă mă îngrijorează situația lor și încercăm să găsim soluții împreună cu părinții. Chiar astăzi (ieri – n.red.) am convocat o ședință cu diriginții elevilor, pentru a le propune părinților o variantă de transport. M-am interesat de prețurile pe care le practică firmele autorizate de transport și încercăm să vedem dacă părinții își permit să plătească pentru transportul copiilor”, a declarat Robert Varga.
[eadvert]
Această situație a apărut după ce școala a intrat într-un amplu proces de reabilitare printr-un proiect finanțat cu peste 2 milioane de euro din fonduri europene, iar elevii au fost mutați în clădirea Liceului Tehnologic nr. 1 din Valea lui Mihai. Cum instituția care-i găzduiește nu dispune de suficiente săli libere, elevii vin la școală în schimburi. Astfel, micuții din clasele primare învață dimineața, însă cei din clasele V-VIII sunt nevoiți să meargă după-amiaza la ore. Pentru 30 dintre aceștia, școala nu poate să le asigure transportul când termină orele.
Pe întuneric
Părinții au înțeles situația, cu toate că nu le-a convenit ca elevii să studieze după amiaza. Ceea ce nu pot accepta este însă faptul că nu li se mai asigură transportul spre casă.
În primele săptămâni de la debutul anului școlar, școala a asigurat transportul elevilor spre și de la școală cu microbuze. Situația s-a schimbat de două săptămâni, când părinții au fost anunțați că elevilor li se poate asigura transportul doar spre școală, la ora 14:00, nu însă și seara, spre casă, când termină cursurile.
„Ni s-a spus de pe o zi pe alta că nu pot să asigure transportul copiilor decât spre școală, dimineața și de la ora 14:00, nu și seara, după ce termină orele. Nu toți avem mașini cu care să ne ducem și aducem copiii la școală. Nu pot să ne lase copiii seara, pe întuneric în stradă. Transport public nu există. Ce facem cu ei? Îi ținem acasă? Ni-i lasă fără școală, e normal?”, se întreabă o mămică.
Un alt părinte este nemulțumit de faptul că directorul le-a sugerat să-și mute copiii la școli din satele de care aparțin, iar peste un an să revină.
„În satele despre care vorbește domnul director nu sunt clase de limba română”, spune părintele.
Cei 30 de elevi vin spre școală de la distanță, din sate precum Tarcea, Vășad, Curtuiușeni, Șimian, Galoșpetreu. Părinții se tem pentru siguranța copiilor. Unii dintre ei spun că s-au unit cu alți părinți și reușesc să-i ducă la școală așa. Alții însă nu au găsit încă soluții la această problemă.
Unii dintre elevi termină orele la ora 18:00, alții la 18:30 sau chiar după ora 19:00. Orele sunt de 40 de minute, dar cu toate acestea, se termină târziu.
„Până acum ne-a ajutat un șofer de la Primărie, dar și-a rupt piciorul și este acum în concediu medical. Era al patrulea șofer care ne ajuta și până nu revine din concediul medical, nu avem altă variantă. Sperăm ca părinții să agreeze varianta propusă și să rezolvăm această situație. Acum, seara nu avem cu ce să-i transportăm spre case. Mașinile au tahograf și nu se poate ca un șofer să conducă peste program. În plus, nu putem risca viețile copiilor”, spune directorul Varga.
Părinții susțin însă că, până în prezent, singura soluție propusă de director a fost ca posesorii de mașini să transporte și copiii celor care nu au mijloace de deplasare.
„Dacă trei sau patru părinți s-ar cupla la o mașină, ar ieși mai ieftin. Eu cred că vom găsi soluții. Au fost ani și mai grei și am făcut față. Trebuie să putem și acum”, este de părere directorul.
Trimite articolul
XSa gaseasca solutii scoala.
Ei au mutat elevii si orele, ce draqu` vor acuma ?!
Cu ce sunt de vina copiii aia ???
Asta e Romania…