Proiectul de burse doctorale a început în anul 2008 şi s-a încheiat la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, fiind finanţat din fonduri structurale. Valoarea totală a proiectului a fost de trei milioane de lei.
„În cadrul acestui proiect 30 de doctoranzi ai Universităţii din Oradea au fost instruiţi pe zece domenii de doctorat. Valoarea totală a proiectului este peste trei milioane de lei, bani care s-au cheltuit în conformitate cu angajamentul şi contractul semnat cu finanţatorul. Rezultatul proiectului este finalizarea tezelor de doctorat de marea majoritate a doctoranzilor”, a spus prorectorul Ioan Felea, responsabilul cu calitatea şi cercetarea în cadrul Universităţii Oradea.
În cadrul proiectului au fost făcute şi câteva investiţii importante pentru universitatea orădeană. Astfel, 15% din valoarea proiectului au fost valorificaţi pentru investiţii. Această componentă a fost dirijată în direcţia dotării unui centru de documentare a doctoranzilor cu toate cele necesare.
Universitatea mai are în derulare două astfel de proiecte. Unul a fost depus în anul 2009, fiind coordonat de UO şi are ca partener Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad şi Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş. De acest proiect beneficiază 34 de doctoranzi, dintre care 26 sunt ai UO.
Un alt proiect, depus în anul 2010, are în vedere 39 de doctoranzi, dintre care 29 sunt ai UO şi restul ai celorlalte două universităţi (Arad şi Târgu Mureş).
Doctoratul, pentru elite
În urma clasificării universităţilor din România, UO şi-a păstrat abilitatea de conducere de doctorate la toate domeniile de doctorat pe care le avea, doar că a pierdut la numărul de locuri finanţate.
„Ţinând cont de includerea UO în categoria: universităţi de educaţie şi cercetare şi datorită locului obţinut (19 din aproximativ 100 de universităţi, iar în categoria în care suntem, locul VII) avem dreptul să organizăm învăţământ universitar de licenţă şi masterat la toate specializările, iar la doctorat avem dreptul să organizăm doctorat la toate domeniile, dar cu taxă. Singura restricţie e că nu am primit locuri bugetate pentru toate domeniile de doctorat. Locuri bugetate am primit pentru cinci domenii de doctorat din zece pe care puteam avea. Al XI-lea ar fi fost agronomia, dar nu avem profesori la acest domeniu”, a precizat rectorul Cornel Antal.
În acest an, Universitatea din Oradea oferă 68 de locuri cu taxă şi 12 fără taxă (inginerie electrică – 2, inginerie industrială – 1, inginerie energetică – 2, istorie – 4, geografie – 3). Locurile bugetate şi cele cu taxă au fost repartizate în şedinţe Senatului UO din 26 septembrie. Repartizarea finală a locurilor va fi transmisă Ministerului Educaţiei până în 15 octombrie.
„În acest an avem surpriza unei concurenţe mai mari la studiile universitare de doctorat, decât în anii precedenţi. Probabil tinerii absolvenţi de masterat au simţit că numărul de locuri la doctorat va fi din ce în ce mai mic şi că doctoratul va fi pentru elite”, a opinat prorectorul Ioan Felea.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!