Duminică s-a încheiat a XXIX-a ediţie a Şcolii Naționale de Speologie. Cursurile au debutat pe 27 iulie şi s-au încheiat după opt zile. Şcoala s-a desfăşurat, ca şi în ediţiile trecute, în zona Padiş-Căput, respectiv Cabana Cetăţile Ponorului. Școala Națională de Speologie 2019 s-a desfăşurat pe trei niveluri tehnice: începători, avansaţi şi perfecţionare tehnică.
Nivel 1 (începători) – Tehnica Speologiei Alpine –TSA I atestă capacitatea tehnică de parcurgere în echipă a peșterilor de gradul II și III.
Nivel 2 (avansați) -Tehnica Speologiei Alpine –TSA II atestă capacitatea tehnică de echipare a peșterilor de gradul II și III.
Nivel 3 (perfecţionare tehnică) –Tehnici și metode de explorare speologică atestă capacitatea tehnică de echipare a peşterilor de gradul III și IV, inclusiv tehnici de escaladă și de echipare cu materiale lejere, parcurgere de râuri subterane. 30 de cursaţi s-au înscris în acest an la cele trei niveluri tehnice.
Instruirea în tehnicile speologice a fost asigurată de inițiatori, monitori și instructori ai ARES (Asociaţia Română de Educaţie Speologică) şi ANC (Autoritatea Naţională pentru Calificări). Cursaţii, în baza unei taxe, au beneficiat de echipamentul colectiv, acces la poligoane, diplomă finală de atestare, cazare şi masă.
Teorie şi practică
Din cei 30 de cursanţi, 18 s-au înscris la nivelul începători, zece la nivelul avansaţi şi doi le perfecţionare tehnică. Opt cadre tehnice s-au ocupat de cursurile teoretice şi practice din cadrul şcolii. La începători, s-a învăţat despre echipamentul individual şi colectiv, despre noduri, pregătirea unei ture, cunoaşterea zonei Padiş, carstologie, cartare şi cartografiere.
CORSA (Corpul Român Salvaspeo) a ţinut cursanţilor şi un curs de prim ajutor şi o prezentare a activităţii salvatorilor din peşteri. La nivelul avansaţi, au învăţat despre organizarea unei ture de subteran şi rolul şefului de echipă, iar la perfecţionare tehnică, au studiat despre tehnici lejere şi utilizarea materialelor ultra uşoare.
După câteva zile de exersare a tehnicilor la faleza Ponor, au urmat exerciţiile de parcurgere şi echipare a peşterilor verticale (avene) din zona Padiş – Căput. S-au făcut aplicaţii practice în Peştera Căput, Peştera cu gheaţă de la Barsa, Avenul cu buşteni, Avenul tirbuşon, Avenul din faţa răchiţii, Cetăţile Ponorului – galeriile fosile,
Avenul Gemănata şi Avenul Borţig. Fiecare cursant s-a bucurat din plin de această experiență de opt zile și a descoperit în alt mod lumea minunată a peșterilor și importanţa lucrului în echipă. Toţi cei 30 de cursaţi au absolvit şcoala la cele trei niveluri tehnice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!