Potrivit datelor primite de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, în semestrul I 2020 au fost înregistrate 67 persoane accidentate, dintre care 37 ca urmare a unor evenimente produse în anul 2019, respectiv 30 ca urmare a unor evenimente produse în semestrul I 2020.
[eadvert]
Din cele 37 accidente de muncă produse în anul 2019, trei au fost accidente de muncă mortale, iar 34 au fost urmate de incapacitate temporară de muncă a lucrătorilor. Toate cele 30 accidente de muncă produse în semestrul I 2020 au fost urmate de incapacitate temporară de muncă a lucrătorilor.
De asemenea, un număr de 43 de accidente de muncă şi-au încheiat în această perioadă incapacitatea temporară de muncă, iar din acestea 26 accidente de muncă s-au produs în anul 2019. Indicele de frecvenţă (numărul de accidentaţi care revine la 1.000 de lucrători) a fost de 0,4052/00 pentru totalul persoanelor accidentate şi 0,0181/00 pentru persoanele accidentate mortal.
Predispuse la accidente
Sectoarele economiei naţionale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă sunt: transporturi rutiere de mărfuri – șase accidentaţi (8,95% din totalul accidentaţilor); fabricarea mobilei – cinci accidentaţi (7,46%); fabricarea de contrucţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice – patru accidentaţi (5,97%). Câte trei accidentați (4,47%) au fost înregistrați în următoarele sectoare: fabricarea articole de lenjerie de corp; fabricarea încălţămintei; fabricarea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice; fabricarea motoarelor, generatoarelor şi transformatoarelor electrice.
Câte doi accidentați (2,98%) au fost înregistrați în sectoarele: fabricarea de băuturi răcoritoare nealcoolice, producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate; fabricarea subansamblurilor electronice (module; fabricarea altor piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule; comerţ cu ridicată al materialului lemnos şi a materialelor de construcţie şi echipamentelor sanitare; comerţ cu amănuntul al calculatoarelor, unităţilor periferice şi software-ului în magazine specializate; activităţi de asistenţă spitalicească.
Celelalte accidente au fost înregistrate în diferite sectoare de activitate economică câte un accident de fiecare sector. Potrivit statisticii ITM Bihor, din punctul de vedere al vârstei persoanelor accidentate, analiza accidentelor de muncă a evidenţiat faptul că persoanele cu vârsta cuprinsă între 31 şi 39 de ani deţin ponderea cea mai mare, de 31,37% din numărul total al accidentaţilor, respectiv 21 de persoane.
De asemenea, lucrătorii cu o vechime în ocupaţie de între 1 – 5 ani sunt cei mai expuşi riscului de accidentare, reprezentând 39 lucrători din 67 accidentaţi 58,20% din totalul accidentaţilor, în timp ce lucrătorii cu o vechime în ocupaţie între 6 – 10 ani reprezintă 13 lucrători din 67 accidentaţi 19,40%, cei cu vechime în ocupaţie între 11 – 20 ani reprezentând 11 lucrători din 67 accidentaţi, 16,41%, iar cei cu o vechime de peste 21 de ani reprezintă patru lucrători din 67 accidentaţi 5,94% din totalul accidentaţilor.
Analiza accidentelor din punctul de vedere al vechimii la locul de muncă relevă faptul că 39 de persoane, adică 58,20% din totalul accidentaţilor sunt lucrători cu vechime de până la 5 ani iar cei din grupele de vechime peste 6 ani adică 28 persoane reprezintă 41,80% din totalul accidentaţilor.
Ocupaţiile cele mai frecvent întâlnite în rândul persoanelor accidentate în muncă sunt acelea de muncitor necalificat urmată de cea de şofer. Numărul lor este de 29 persoane, reprezentând 43,28% din totalul persoanelor accidentate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!