Peste 30.000 de cărți funciare au fost eliberate, gratuit pentru proprietarii de imobile din județul Bihor, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), în anul 2018. Lucrările de cadastru general au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Bihor.
În 2018, au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivel de unitate administrativ-teritorială (UAT) în patru comune, şi anume: Borod, Borș, Sîntandrei și Tulca. Au fost astfel eliberate 33.536 de cărți funciare.
În cadrul lucrărilor de cadastru general pe sectoare cadastrale, anul trecut au fost înregistrate aproximativ trei mii de imobile, reprezentând o suprafață de 990 de hectare de teren agricol din județ.
De asemenea, anul trecut, OCPI Bihor a semnat contracte de finanțare cu 34 de UAT-uri, iar 24 dintre acestea au încheiat contracte de prestări servicii de cadastru general.
Totodată, în anul 2018, au fost scoase la licitație primele șapte UAT-uri din județ care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), care prevede înregistrarea sistematică a imobilelor din 660 de comune din toate județele țării. Chișlaz, Balc, Sălard, Abram, Tăuteu, Sîrbi și Biharia se numără printre cele 194 de UAT-uri pentru care ANCPI a inițiat procedura de licitație.
În prezent, din totalul de 101 de UAT-uri din județul Bihor, patru sunt cadastrate în proporție de sută la sută, iar în alte 27 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.
Înregistrare gratuită
Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.
Potrivit directorului Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Bihor, Călin Ivan Leţ, anul acesta Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) va demara după adoptarea bugetului. „Imediat ce ne vor fi comunicate sumele dispobibile le vor transmite UAT-urile pentru a se putea înscrie”, ne-a spus directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!