Veşti bune pentru şomerii care în urma angajării îşi schimbă domiciliul într-o altă localitate. Statul le dă o primă de instalare de 3.500 de lei. Dacă şomerul se angajează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50km de localitatea de domiciliu, beneficiază de o primă de încadrare de 1.000 de lei. „În 2015 şi în acest an, până în prezent, au beneficiat de primă de instalare, în valoare de 3.500 de lei, 26 de şomeri bihoreni (22 în 2015 şi patru în 2016). De asemenea, de primă de încadrare de 1.000 de lei, au beneficiat cinci persoane, toate în 2015”, ne-a informat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Facilităţi pentru absolvenţi
Absolvenţii unei instituţii de învăţământ pot beneficia de diferite facilităţi dacă se angajează. Potrivit informaţiilor primite de la AJOFM Bihor, absolvenţii care se angajează cu contract de muncă pe o perioadă mai mare de 12 luni, cu program normal de lucru, beneficiază de o primă de încadrare de 500 de lei. „În 2015 au beneficiat de primă de încadrare 91 de absolvenţi, iar în acest an, 21 de absolvenţi”, a precizat directorul executiv al AJOFM Bihor.
Dacă se angajează în condiţiile amintite anterior, absolvenţii beneficiază, de asemenea, de primă de încadrare şi de primă de instalare.
Absolvenţii instituţiilor de îmvăţământ, promoţia 2016, în vârstă de minim 16 ani, sunt asimilaţi şomerilor, dacă într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale. Dacă se înscriu în baza de date a AJOFM Bihor în perioada amintită, beneficiază de indemnizaţie de şomaj pe o perioadă de şase luni. În această perioadă sunt obligaţi să participe la programe de integrare şi ocupare.
Absolvenţii beneficiază de servicii gratuite privind informarea şi consilierea profesională, medierea şi formarea profesională, pe perioada în care se află în evidenţele agenţiei. Programele de formare profesională organizate sunt gratuite, participanţii la ele beneficiază şi de decontarea transportului pe mijloacele de transport de la domiciliu la locul desfăşurării cursului.
Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie, dacă la data solicitării dreptului au promovat concursul naţional de rezidenţiat.
Stimulente pentru firme
Pe de altă parte şi firmele care angajează absolvenţi beneficiază de o serie de facilităţi. În primul rând, angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază, pentru fiecare elev sau student de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării forţei de muncă în vigoare, în prezent acesta fiind de 250 de lei. Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.
Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o anumită sumă de bani, în funcţie de calificarea absolventului. Astfel, pentru absolvenţii ciclului inferior liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii suma acordată este egală cu valoarea indicatorului social de referinţă la data încadrării în muncă, în prezent 500 de lei. Pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau postliceal suma acordată este de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă – 600 de lei. Pentru absolvenţii de învăţământ superior suma acirdată este de 1,5 ori indicatorul social de referinţă – 750 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!