Iniţiată la Viena, în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru, Ziua Mondială a Teatrului a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale ITI. Înfiinţat în 1948, la iniţiativa UNESCO, Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic.
[eadvert]
„La mulți ani actorilor, regizorilor, scenografilor, compozitorilor teatrali, sufleorilor, managerilor de teatru, directorilor artistici, sunetiștilor, regizorilor tehnici, luminiștilor, mașiniștilor, costumierelor, recuzitorilor, pictorilor, peruchierilor, croitorilor, tapițerilor, tâmplarilor, economiștilor, juriștilor, personalului resurse umane, oamenilor de marketing, secretarilor literari, organizatorilor, administratorilor, casierilor și tuturor celor care de pe scenă sau din spatele scenei fac posibilă magia scenei! La mulți ani, dragi colegi! Să ne încântați mereu și să fiți răsplătiți cu aplauze din plin, pentru că meritați! La mulți ani, Teatru! La mulți ani, TRM!”, este mesajul Teatrului Regina Maria postat pe pagina de Facebook.
Mesajul actriţei Samiha Ayoub
De Ziua Mondială a Teatrului, o personalitate din lumea culturală este invitată să-şi exprime gândurile legate de acest eveniment într-un mesaj internaţional care este citit şi tradus pe scenele teatrelor din lume pe 27 martie. Primul mesaj a fost cel al scriitorului, dramaturgului şi cineastului francez Jean Cocteau în 1962, iar în anii următori au fost invitaţi, printre alţii, Arthur Miller, Pablo Neruda, Eugen Ionescu, Isabelle Huppert.
În 2023 mesajul de Ziua Mondială a Teatrului este transmis de actriţa egipteană Samiha Ayoub.
„Vă scriu acest mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului şi, deşi sunt foarte fericită să mă adresez vouă, fiecare fibră a fiinţei mele tremură sub povara din cauza căreia suferim cu toţii – artişti de teatru şi nu numai -, aceea a presiunilor strivitoare şi a simţămintelor contradictorii pe care le provoacă starea lumii de astăzi. Instabilitatea este rezultatul direct a ceea ce lumea noastră îndură în materie de conflicte, de războaie şi de catastrofe naturale, care au avut efecte devastatoare nu doar asupra lumii noastre materiale, ci şi asupra lumii noastre spirituale şi a păcii noastre sufleteşti. Vă vorbesc astăzi cu sentimentul că întreaga lume a devenit o împrăştiere de insule izolate sau de corăbii zorind spre orizonturi învăluite în ceaţă, fiecare desfăşurându-şi pânzele şi navigând fără busolă şi fără să vadă la orizont nimic care să o îndrume. Şi totuşi continuăm să navigăm, sperând să ajungem într-un port sigur, care să ne adăpostească după îndelungile rătăciri în mijlocul unei mări clocotitoare”, a transmis Samiha Ayoub.
Actriţa menţionează că misiunea creatorilor de teatru este să fie „în avangarda luptei împotriva a tot ce e urât, sângeros şi inuman”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!