Luni, 12 octombrie, când se împlinesc 27 de ani de activitate SMURD Bihor, în cadrul unei festivități susținute la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” Bihor, mai multe cadre au primit distincții, după ce, recent, secretarul de stat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, doctor Raed Arafat a acordat personal colonelului Caba Sorin Mihai, șeful ISU Bh și șefului UPU-SMURD Bihor, dr. Borcea Hadrian, „Emblema de onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență”, la ceremonia împlinirii a 30 de ani de la înființarea SMURD, organizată la Târgu Mureș.
Luni, de ziua Oradiei, când e și Ziua SMURD Bihor, al doilea nucleu SMURD din țară, au fost acordate înalte distincții pompierilor militari: general de brigadă (r), ing. Pădurean Adrian, plutonier adjutant șef Ciucioiu Mihai, plutonier adjutant Todea Marius, plutonier major Petruț Stelian-Lucian, plutonier adjutant șef (r) Gyori Liviu, plutonier adjutant șef (r) Tocai Sorin, plutonier adjutant (r) Petraș Andrei, plutonier adjutant (r) Antal Ștefan, precum și reprezentanților Salvamont-Salvaspeo Bihor. De la UPU – SMURD au primit distincții: dr. Adriana Bălan, dr. Valentin Anton, dr. Miuța Anton, dr. Mircea Galu, asist. medical Ioana Saicu, asist. medical Constantin Prișcă și asist. medical Dacian Gherle.
Istoric și acțiuni
Numai în perioada 2015 – 2020 SMURD Bihor a avut peste 49180 de misiuni în slujba vieții. Creat în 12 octombrie 1993, prin constituirea primului echipaj SMURD la nivelul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea – echipajul de terapie intensivă mobilă, SMURD Bihor s-a dezvoltat an de an, pentru a răspunde cât mai operativ și eficient solicitărilor cetățenilor din toate localitățile județului. Din 2008 și până acum au fost operaţionalizate zece echipaje de prim ajutor calificat în cadrul subunităţilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana”, formate din pompieri militari absolvenţi ai „Cursului de formare în acordarea primului ajutor calificat, descarcerare şi alte operaţiuni de salvare”.
[eadvert]
Echipajele de pompieri militari paramedici, care încadrează ambulanţele de tip B2, acţionează în toate localităţile din raioanele de intervenţie ale Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea, Detaşamentului de Pompieri Marghita, Staţiei de Pompieri Săcuieni, Staţiei de Pompieri Valea lui Mihai, Gărzii de Intervenţie Sălard, Detaşamentului de Pompieri Salonta, Staţiei de Pompieri Ştei, Secţiei de Pompieri Beiuş, Staţiei de Pompieri Aleşd şi Gărzii de Intervenţie Tinca. După cum JB&Bihon a mai informat, numai î din acest an, echipajele SMURD Bihor au desfășurat 6925 de misiuni, în medie 25 de intervenții pe zi, în cadrul cărora au fost asistate 7313 persoane, din care 6541 adulți și 772 de copii.
Cele mai multe intervenții au fost pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă (în număr de 5821) și pentru asistenţa persoanelor (322). SMURD Bihor a intervenit pentru salvarea victimelor implicate în 556 accidente rutiere produse pe raza județului, la 48 dintre acestea impunându-se intervenția echipajelor de descarcerare pentru evacuarea persoanelor rămase captive în autovehiculele avariate.
Pregătire continuă
În anul 2008, în cadrul inspectoratului a fost înfiinţat Centrul de Formare şi Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă, unde, începând din acelaşi an, se desfăşoară „Cursul de formare în acordarea primului ajutor calificat, descarcerare şi alte operaţiuni de salvare”, iar din anul 2015 se susține și “Cursul în acordarea primului ajutor de bază, cunoaștere a tehnicilor de descarcerare și a principiilor de organizare și desfășurare a activităților echipajelor de prim ajutor calificat”, respectiv cursul de „Consolidare a cunoștințelor și dobândire de noi competențe – prim ajutor calificat” .
Acest centru de formare a paramedicilor este găzduit de Centrul de Instruire şi Dezvoltare a Aptitudinilor pentru Salvatori (C.I.D.A.S.) cu sediul la Sântion, pe baza unui protocol de colaborare, astfel că C.I.D.A.S. pune la dispoziţia pompierilor militari formatori de la ISU Bh baza logistică necesară şi condiţii pentru instruire, cu scop de a se interveni în situaţii speciale de salvare.
De la înfiinţare până în prezent, în cadrul centrului au fost instruite 1278 de persoane din 16 județe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș), dintre care 1183 paramedici de la inspectoratele pentru situații de urgență și Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldești, precum și 95 de angajați ai UPU – SMURD Bihor, Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR), Asociației SALVITAL Hunedoara, SALVAMONT – SALVASPEO, Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu Oradea, Penitenciarul Satu –Mare și ai Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră “Avram Iancu” Oradea.
Trimite articolul
XDespre Smurd, prea multa gargara pentru nimic. E foarte mult PR. Borcea ajunge la finalul interventiei, sa intre in poza. Daca ai nevoie de multe servicii, aflii ca SMURD ul nu le poate oferi, si rtebuie o ambulanta. In alte judete, smurdistii sunt mana in mana cu firmele de pompe funebre. ne place sa credem ca in Bihor nu e asa. In rest, la multi ani si s-auzim de bine
-
Vorbe in vant a unui necunoscator al fenomenului, un “stie-toate” roman tipic. In rest, vb ta, sa auzim de bine…de la oameni care stiu ce vorbesc , preferabil