De zece ori mai multe cazuri de rujeolă au fost diagnosticate anul acesta în primele şase luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. D.S.P. Bihor a efectuat o analiză a situaţiei numerice şi pe localităţile judeţului nostru privind cazurile de rujeolă diagnosticate în anul 2017, comparativ cu numărul de vaccinări realizate la populaţia-ţintă. Astfel, în anul trecut au fost diagnosticate în judeţul Bihor 24 cazuri de rujeolă, iar în perioada cuprinsă între 1 ianuarie şi 17 iulie 2017 au fost diagnosticate 256 cazuri de rujeolă. Şefii DSP Bihor spun că „situaţia îmbolnăvirilor este îngrijorătoare pentru o boală prevenibilă prin vaccinare, datele existente relevând şi o acoperire vaccinală deficitară”.
Dr. Daniela Rahotă a transmis că acoperirea vaccinală este raportul între numărul de copii vaccinaţi şi cei catagrafiaţi şi se calculează, în procente, pe tipuri de vaccin şi pe grupe de vârstă. Astfel, în cazul vaccinului care protejează împotriva rujeolei, vaccinul ROR, care conferă imunitate împotriva a trei boli – rujeolă, oreion, rubeolă – realizările vaccinării până în 30 iunie din Bihor sunt de 67,2% la grupa de vârstă 9-11 luni; 82,3% pentru grupa de vârstă 1-4 ani; 72,2% pentru grupa de vârstă 5-9 ani.
Majoritatea, ţigani
Din cele 256 cazuri de rujeolă, 229 cazuri s-au înregistrat la copii nevaccinaţi deloc sau incomplet (lipseşte doza a II-a), iar la 27 cazuri s-au înregistrat la copii vaccinaţi corespunzător vârstei. Motivele nevaccinării cazurilor diagnosticate au fost următoarele: 81 cazuri – neînscrişi la medicul de familie (35,37%); 68 cazuri – neprezentare la vaccinare (29,69%); 61 cazuri – nu au vârsta de vaccinare (26,64%); 8 cazuri – antecedente necunoscute (3,49%); 7 cazuri – contraindicaţie temporară de vaccinare (3,06%); 4 cazuri – refuz (1,75%).
Majoritatea cazurilor diagnosticate cu rujeolă vizează copiii de etnie rromă, iar cazurile diagnosticate şi înscrise la medici de familie aparţin de cabinetele acestora din următoarele localităţi: Oşorhei, Diosig, Cherechiu-Cheşereu, Ineu de Criş, Săcădat, Şilindru, Borod, Aleşd, Ghiorac.
Reprezentanţii DSP Bihor dau asigurări că, potrivit cu metodologia stabilită de Ministerul Sănătăţii, personalul D.S.P. Bihor va analiza, în colaborare cu reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale şi medicilor de familie, situaţia detaliată a persoanelor nevaccinate. Scopul este creşterea acoperiririi vaccinale la populaţia din grupa de vârstă 0-9 ani şi scăderea numărului de cazuri de îmbolnăvire prin rujeolă în perioada următoare la populaţia judeţului Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!