Situația s-a precipitat după ce actualul proprietar, care are ca obiectiv prelucarea legumelor și a fructelor, a scos activele fabricii la vânzare pe OLX. Înfrățirea Beiuș e o sucursală a defunctei Înfrățirea Oradea. În 2008, după o perioadă de cinci ani de inactivitate, Fabrica de Maşini-Unelte „Înfrăţirea” din municipiul Beiuş şi-a redeschis porţile, urmând să producă pe lângă maşini-unelte, armături de oţel pentru geamuri termopan din profil PVC.
Directorul fabricii de atunci, Sergiu Coroiu, fostul șef de cancelarie în timpul prefectul, Gheorghe Sârb anticipa că fabrica va asigura „consumului intern un volum de circa 8 milioane de metri lineari de armături pentru geamurile termopan realizate din profil PVC, ceea ce înseamnă scăderea importurilor cu 30% la nivel naţional, iar dezvoltările pe care le vom face în cursul anului viitor vor permite ca în anul 2010 să reducem importurile din domeniu cu 50%”.
Sergiu Coroiu explica că au fost 5 ani de eforturi deosebite să reloce «Înfrăţirea» în Beiuş, deoarece Oradea nu mai permitea, din cauza normelor europene, continuarea activităţii, arâtând cu degetul spre autoritățile locale că nu au facilitat oamenilor de afaceri din Oradea utilizarea fonduri europene nerambursabile de relocare a activităţilor de producţie. Perspectivele fabricii la Beiuș păreau sub cele mai bune auspicii, deoarece mărturisea Sergiu Coroiu „am fost acceptaţi de unul dintre primii cinci producători din lume a unei astfel de tehnologii, care ne-a cuprins în programul de fabricaţie şi ne-a livrat o linie tehnologică”. 150 de locuri de muncă se anunțau acum la Beiuș.
Semnale serioase
12 ani, mai târziu, primarul Beiușului Petru Mlendea anunță înființarea a 250 de locuri de muncă în municipiu ca urmare a unor „semnale serioase primite de la noul proprietar al fostei Înfrățirea care e foarte deschis să închirieze halele și să creeze 250 de locuri de muncă în domeniul construcțiilor de mașini. Noi, ca autoritate vrem să susținem demersul , să lărgim drumul de acces pentru tiruri. Au fost modificate halele, sunt încălzite cu apă termală, sper să aibă toate utilitățile să dea drumul la producție”, ne spunea primarul Beiușului în urmă cu aproximativ 3 săptămâni.
Situație incredibilă
La începutul anului însă, jurnalul.ro vorbea despre „o situați incredibilă care reiese din cuprinsul Raportului privind descrierea modului de îndeplinire a atribuțiilor lichidatorului judiciar al debitoarei SC Înfrățirea SA – fosta Fabrică de Mașini Unelte Beiuș, document întocmit de Eurosmart SPRL în de 9 ianuarie 2020. „Acolo se vorbește despre faptul că SC Înfrățirea SA, deține, pe lângă activele comerciale și cea de personal, și o arhivă secretă. Lichidatorul judiciar cere prin adresă cu numărul 597, Serviciul Român de Informații – UM 0561 Oradea să comunice dacă SC Înfrățirea SA mai apare ca fiind deținătoare de documente cu caracter secret, deoarece “activul imobiliar a debitoarei, unde este depozitată arhiva, a fost valorificat”.
În caz contrar, lichidatorul voia să afle când a avut loc desecretizarea acestor documente pentru a fi predate societății de arhivare desemnate de creditorii fabricii Beiuș. Este vorba despre informații clasificate în baza Hotărârii Consiliului de Miniștri nr. 19 din 1972 , despre peste 400 de documente despre care, conform caietului de sarcină, cumpărătorul știa.
Incident de securitate
Situația s-a precipitat, conform jurnalul.ro, pe 7 octombrie 2019, când “s-a constatat că fostul sediu al debitoarei SC Înfrățirea SA, valorificat către SC ALIRO Biofunghi SRL, a avut loc un incident de securitate la locul în care se află arhiva secretă a societății”. Atunci ar fi fost notificat SRI și Oficiul Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).
Pentru aceasta personalul lichidatorului trebuia autorizat, iar în data de 9 ianuarie 2020, Eurosmart anunță judecătorul sindic că a demarat procedurile.
Noul propietar al spațiilor Înfrățirea este SC ALIRO Biofunghi SRL, și lichidatorul a notificat proprietarul pentru a afla soarta documentelor, dar și numele persoanelor care ar fi avut acces acolo.
ALIRO Biofunghi SRL nu a răspuns solicitărilor fapt pentru care lichidatorul judiciar a trimis o nouă informare pe adresa Direcția Regională de Informații Transilvania Vest a SRI. Ulterior, SRI informa că între 14 și 16 ianuarie 2020, urma să aibă loc o activitate de control asupra măsurilor privitoare la protecția informațiilor clasificate deținute de SC Înfrățirea SA. Proprietarul dăduse însă anunț pe OLX că vinde activele fabricii, cu un milion și jumătate de euro.
„Vând sau închiriez fabrica/ hala / spațiu industrial in suprafața desfășurată de 15000 m2 și teren de 24500 m2 ,regim de înălțime 10 m, putere instalată 4000 kw , încălzirea pe apa termală, structura este din beton armat,imobilul este situat în localitatea BEIUș din județul Bihor fosta platforma industrială ÎNFRĂȚIREA petru mai multe detalii în privat”, e anunțul de pe OLX.
Era vorba despre o hală de 15.000 mp și un teren de 24.500 de metri pătrați. ALIRI Biogunghi SRL s-a înființat în 2010, iar la registrul comerțului asociat unic era Mircea Alin Luț obiectul fabricii fiind colectarea produselor forestiere nelemnoase din floră, cu prelucrarea și conservarea legumelor, cu cultivarea arbuștilor fructiferi și cu activități în ferme mixte.
Trimite articolul
Xs-a intamplat la fel ca si cu celelalte fabrici din toata tara care au fost traficate de smecherasi care impreuna cu autoritatile incompetente si-au umplut buzunarele si dupa ei potopul. Asta se intampla cand politrucii talhari ajung la putere fac totul ca sa distruga.
Sper sa ajunga la puscarie cine a facut manaria asta. Beiusul este un oras mort fara locuri de munca
Pai ce fel de arhiva secreta era depozitata acolo ,de ce,si cu acordul cui?despre ce vorbim?ce cauta o arhiva secreta intr-o hala a infratirea .sa?iar face Blaga si Popa rahaturi?
-
ca sa fie greu de gasit, greu sa isi dea seama un adversar.