Între cele validate figurează și amenajarea unei perdele de apă de pe Podul Ladislau, realizarea unei statui a lui Petofi Sandor în locul bustului din parcul omonim, instalrea stemelor istorice ale Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei si Regatului Romaniei la capetele podului Centenarului sau „Ne plimbăm prin Oradea începutului de secol XX” – achiziția de ochelari 3D pentru realitatea virtuală și alte dotări care permit „călătoria în timp” – toate la categoria Infrastructură culturală.
[eadvert]
În categoria Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației au rămas la vot, printre altete, propunerea de amenajare a unei girații în zona Pitești – Sintezei – Oneștilor, mutarea zebrei de pe Șaguna în fața ieșirii de la Liceul Reformat Lorántffy Zsuzsanna sau montarea unui semafor cu temporizator la trecerea de pietoni de pe Calea Aradului, acolo unde a fost lovit de o mașină și a murit băiatul Horia Chiva, la 12 ani.
Stocarea apei de ploaie
În categoria Amenajare de spații verzi și locuri de joacă se pot vota, între altele, o propunere în premieră pentru Oradea – stocarea apei de ploaie în zona Parcului Barcăului și folosirea acesteia pentru irigații: „Proiectul își propune să reducă volumul de apă pluvială care ajunge în colectorul de ape uzate și, printr-un sistem inovativ de colectare, stocare și distribuire, această apă să fie folosita in creșterii calității spaţiilor verzi şi a aerului, prin irigarea zonelor adiacente clădirilor de pe care se colectează apă pluvială. Apa de ploaie (sau de la zăpadă) este o resursă naturală prețioasă. In spațiile urbane apele pluviale sunt colectate de suprafețele artificiale: beton, asfalt, acoperișuri, etc. (…) Sistemul propus va folosi parțial sistemele deja existente pe clădirile publice și sau cele de pe clădirile private, într.o zona unde se lucrează în momentul de fata pe strada care trebuie traversata de aceste sisteme.
Propunerea constă în instalarea unor bazine etanșe (flexibile) din PP sau LDPE care să fie adaptate spațiilor exterioare sau interioare (subsoluri) ale clădirilor ce au disponibile aceste spații. În lipsa acestor spatii se poate cerea unul subteran/ suprateran în zona targetată”.
Selectate
„Cele 25 de proiecte care au fost respinse nu întruneau condițiile de eligibilitate, așa cum au fost stabilite prin regulamentul local de bugetare participativă. Principalele motive ale respingerii au fost depășirea valorii maxime stabilită pentru proiectele din bugetare participativă (100.000 lei/proiect), faptul că primăria are deja întocmite documentații tehnice pentru acele proiecte sau comasarea cu proiecte având obiect similar”, transmite Eduard Florea, șeful Direcției Economice din Primărie.
Conform calendarului, orădenii pot vota timp de 70 de zile.
„Menționăm că o persoană poate vota atât online, cât și la întâlnirile organizate în cartiere, de fiecare dată un singur proiect”, a explicat directorul.
Votarea se va face în două etape: online, prin intermediul platformei activ.oradea.ro și la întâlnirile organizate în cartiere și companii din Oradea.
„Pentru a vota online, cetățenii trebuie să se înregistreze pe platformă sau să se autentifice cu contul de facebook”, a explicat Eduard Florea.
La întâlnirile organizate în cartiere și companii vor fi puse la dispoziția participanților buletine de vot cuprinzând proiectele depuse.
„Selecția finală a proiectelor se va realiza după dezbaterea în cadrul întâlnirilor publice cu cetățenii din cartierele orașului și va fi realizată prin cumularea voturilor online și a voturilor exprimate în cadrul acestor întâlniri. Astfel, proiectele vor fi ierarhizate în funcție de numărul de voturi”, a spus Eduard Florea.
Bugetul total este de 1.500.000 lei, fiecare proiect putând să obțină o finanțare de la bugetul local de maximum 100.000 de lei, inclusiv TVA. Selecția proiectelor se va face în funcție de numărul de voturi obținute prin platforma online și la întâlnirile publice, până la epuizarea sumei.
Trimite articolul
XOare a cerut cineva aslat pe cele 300 de dtrazi de tara? Sau nivelarea capacelo de csnal, sau repararea strazilor. Doamne ve prosti sa ceri ilumknarea apei cand orasul d ca la tara