[eadvert]
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) nu a achitat cererile de plată transmise de primăriile din țară, pentru decontarea facturilor pentru proiectele finanțare din bani europeni.
„Primăria Oradea are 25 de milioane de euro cereri de plată depuse și neprimite încă de la Fondurile Europene”, ne-a declarat marți Florin Birta, primarul Oradei.
Acesta a participat, alături de alți edili, la o ședință a Asociației Municipiilor din România și la o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu.
„Am fost unul dintre cei care am ridicat această problemă (n.red. problema plăților restante) în ședința Asociației Municipiilor din România și în întâlnirea de la Guvern”, a mai spus Birta.
Edilul a precizat că facturile în valoare de 25 de milioane de euro au fost achitate de PMO către constructori, „pentru că altfel nu mai continuau lucrările pe care le au”. Banii vor fi recuperați de municipalitatea după ce MIPE își va plăti datoriile.
Potrivit sursei citate, plățile către constructori au fost făcute din creditele luate de municipalitate. „Este unul dintre motivele pentru care Primăria Oradea a contractat acele credite de cofinanțare”, a subliniat Birta. El spune că Guvernul a primit să facă plățile în cel mai scurt timp.
Discuții la Guvern
Potrivit Agerpres, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Emil Boc, a declarat că în urma discuţiilor avute de reprezentanţii AMR, marţi, la Guvern, cu premierul Marcel Ciolacu şi cu mai mulţi miniştri de linie, au obţinut promisiunea că până la 1 septembrie MIPE va achita datoriile pe care acest minister le are pe proiectele finanţate din fonduri europene.
În context, preşedintele executiv al AMR, Constantin Toma, edilul-şef al municipiului Buzău, a prezentat detalii legate de datoriile pe care le are de achitat MIPE pe proiectele finanţate din bani europeni.
„Am fost însărcinat de colegi, primarii de municipii din România, să ridic la această întâlnire problema datoriilor pe care MIPE, acest minister, le are pe proiectele finanţate din fonduri europene. Sunt întârzieri foarte mari, de peste 800 de milioane de euro, care ne pun în pericol. Constructorii, deja, ne fac facturi de întârziere şi ne ameninţă că vor rezilia contractele, dacă nu vor fi plătiţi, pe bună dreptate”, a declarat Toma, citat de Agepres
Pe de altă parte, preşedintele AMR a precizat că un alt subiect discutat cu guvernanţii a fost cel referitor la standardele de cost.
„Am cerut ca unele standarde de cost să fie actualizate, ţinând cont de nivelul inflaţiei, de creşterea preţurilor la materiale. În mod concret, la reabilitarea energetică a clădirilor pe fondurile din PNRR avem un standard de cost de 440 de euro pe metru pătrat, iar toate studiile de fezabilitate ne arată că aceste costuri, acum, sunt de la 600-800-1.000-1.200 de euro.
Dacă nu se actualizează acest standard de cost, riscăm să nu cheltuim banii din PNRR, clădirile să nu le reabilităm, cetăţenii să nu aibă posibilitate să plătească mai puţin la factură şi să nu ne îndeplinim nici obiectivul din Green Deal cu privire la reabilitarea energetică a clădirilor, ştiind faptul că, general, clădirile sunt responsabile pentru 40% din poluare. (…) Şi am găsit deschidere la Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Fondurilor Europene, cei care gestionează acest subiect, împreună cu prim-ministrul, să actualizăm, atât cât este posibil, aceste costuri ca să putem merge mai departe”, a declarat Boc.
Trimite articolul
X100 euro per locuitor. Puetem suporta , platim noi, vrem dezvoltare
bani europeni se duc pe armamente pentru ucrainieni !
-
Ioane, dar ce-ai vrea sa primim noi bani europeni de armament sa ne aparam tara cand Rusia ne va trece hotarele?
Ft bine măcar nu mai incep alte șantiere inutile cele de pana acum începute parca le-am proiectat eu….