Fundația Ecotop a serbat vineri, 20 mai, 25 de ani de la înființare. Prilej cu care, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Ecotop au prezentat un bilanț al activității Fundației, cu realizările, împlinirile și neîmplinirile lor. Pe lângă acestea cei de la Ecotop s-au lăudat și cu demararea proiectului „Descoperă Pădurea Craiului de lângă tine”.
Proiectul demarează în această lună și se va încheia în septembrie. Partener în cadrul proiectului fiind Liceul Tehnologic Nr.1 din Șuncuiuș. „Scopul proiectului este de a valoriza capitalul natural al zonei Tomnatec – Zece Hotare, din cadrul sitului natural Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului, prin crearea unei infrastructuri educaționale alternative, realizarea și distribuirea unor materiale de promovare și organizarea unor activități educative pentru copiii și tinerii din comunitățile locale. Ca noutate pot spune că am depus la ANPM documentația necesară pentru a mai obține două arii protejate. E vorba despre situl Btefia și situl Săcuieni. Referitor la rezervația din Băile 1 Mai, sper ca aceasta să cadă pe mâini bune”, a declarat Goege Togor, președintele Fundației Ecotop.
Pe lângă scopul proiectului Togor a mai spus că „acesta este focusat pe două direcții care se întrepătrund și se condiționează reciproc, educație și turism. Proiectul este important pentru că vine în sprijinul eforturilor comune de promovare a Munților Pădurea Craiului ca destinație ecoturistică”.
Reprezentanții Ecotop au prezentat și ce doresc concret să facă în acest proiect: prezentarea unui film scurt despre câmpul de doline din Tomnatec – Zece Hotare; crearea unei poteci tematice ce va lega balta „La Cârnațu” de școala gimanzială din Zece Hotare, vârful Runc și platoul Cărmăzan (pe traseu vor fi montate 8 panouri informative despre diversitatea biologică și geomorfologică din platoul Tomnatec – Zece Hotare); un concurs de dezbateri între elevii claselor IX-XI de la Liceul Tehnologic Nr.1 din Șuncuiuș, având ca tematică principală capitalul natural al Muniților Pădurea Craiului; a 2-a ediție a concursului de cunoștințe generale pe teme de mediu – „Îndrăznește să descoperi”, dedicat elevilor de gimnaziu (vor participa echipaje de la școlile din arealul sitului); organizarea și dotarea unui cerc al micilor observatori ai naturii, care va funcționa pe lângă școala gimnazială din Zece Hotare; organizarea unei excursii tematice la Roșia-Meziad, pentru 20 de elevi și 3 profesori de la Liceul Tehnologic Nr.1 din Șuncuiuș.
Finanțarea proiectului s-a făcut de Fundația pentru Parteneriat și MOL România. Valoarea finanțării ridicându-se la 32.764 de lei. Din această sumă 19.970 de lei a venit de la finanțatorii proiectului și 12.794 de lei de la Fundația Ecotop.
Citiți principiile noastre de moderare aici!