Obiectivul proiectului DLI Diosig-Dezvoltarea locală integrata- este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială.
10% din populația comunei Diosig urma să primească sprijin prin acest proiect, adică 450 de oameni.Valoarea totală a proiectului este de 9.612.536,36lei, din care valoarea finanțării UE este 8.170.655,92lei.
[eadvert]
La finele săptămânii trecute, în curtea Castelului Zichy din Diosig, a avut loc premierea voluntarilor care au activat în cadrul proiectului DLI (Dezvoltarea locală integrata) a Comunei Diosig. În cadrul evenimentului festiv cei 12 voluntari au primit mulțumiri pentru munca neobosită și dăruirea față de comunitate, ei au evaluat nevoile comunității și au organizat, 12 evenimente de dezvoltare, respectiv de înfrumusețare a localității Diosig.
Primarul Mados Attila a mulțumit, în primul rând colegei saleVarga Ana care a unit echipa și care a coordonat această activitate în cadrul proiectului. De exemplu, în Ajunul Crăciunului au pregătit turtă dulce,cu ocazia Paștelui au vopsit ouă, au inițiat în tainele cusutului pe cei dornici, au curățat de deșeuri terenuri publice și au amenajat spații verzi în comună.
Voluntarii au primit câte o diploma și un buchet deosebit de flori,surpriza fiind și o renumerație financiară, 6 voluntari fiind finanțați în cadrul proiectului, 6 din fondurile Primăriei în urma voturilor consilierilor locali.
Proiectul DLI Diosig a fost implementat în asociere cu : lider Com.Diosig, Școala din Diosig, Asociația Pentru Promovarea Afacerilor din România (APPAR) si Fundatia Diakonia din Cluj-Napoca. Pe lângă voluntari au fost premiați și cei 24 de antreprenori a care au deschis afaceri noi în cadrul DLI Diosig fiind finanțași cu 25000 euro. Primarul Mados Attila a înmânat fiecăruia câte un caiet de notițe personalizat în care antreprenorii vor putea nota comenzile primite și, mai în glumă mai în serios, pentru a nota profitul obținut.
Situația creată de pandemia Covid 19 a făcut necesară prelungirea proiectului cu 4 luni. Totodată trebuie amintit că în cadrul proiectului a fost înființate două containere sanitare cu funcția de spălătorie și cu functia de duș și toaleta publică care vor funcționa în cadrul comunității rome din Diosig, a fost renovaăt cladirea fostei brutării și transformată în centru multifuncțional și a început construcția a 35 de băi pentru familiile nevoiașe din grupul țintă al proiectului. Timp de trei ani, în cadrul proiectului sunt îngrijite la domiciliu 60 de persoane vârstnice ,50 de copii din grupul țintă au participat timp de 2 ani la activități de tip after school, la grădinița și scoala estivală cu scopul reducerii abandonului școlar. Pentru adulții care au abandonat școala s-a organizat forma de educație „A doua șansă”, respectiv a demarat procedura de intabulare a 80 de imobile din grupul țintă, reglementarea actelor de proprietate și de documente personale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!